10 октября 2015 11:41

Александр РЫБКА: "Нравилась игра ван дер Сара, а в детстве восхищался Шовковским"

Прийнявши участь у жеребкування нового сезону Студентської ліги «Динамо» Київ, голкіпер нашої команди Олександр Рибка відповів на запитання присутніх уболівальників:


- В 1/8 фіналу Кубка України «Динамо» зустрічається з «Оболонню». Це не чужа для вас команда, матчі з нею принципові подвійно?


- Не можу сказати, що особливо принциповий, але мені було цікаво з ними зіграти в першому поєдинку. Я в цій команді провів півтора року, вважаю, для мене це був гарний час. Повторюся, цікаво зіграти на «Оболонь-Арені» з «пивоварами».


- Ви сьогодні прийшли з дружиною та донькою. Вони завжди вас підтримують?


- Звичайно!


- Які ваші відчуття, коли суперник вам б'є пенальті? Ворота за спиною здаються великими чи маленькими?


- Відповідальність на футболістові, який б'є, більше, ніж на воротаря. Як відомо, пенальті - це своєрідна лотерея. Якщо голкіпер відбив, то герой, якщо ні - теж судити його ніхто не стане. Більше претензій буде до гравця, який не забив. Так що в психологічному плані, мені здається, воротареві набагато легше. Якщо говорити про одинадцятиметрових, які б'ють на тренуванні, то з 20-ти зазвичай забивають 30, оскільки немає ніякого тиску (посміхається). А коли навколо повні трибуни, що б'є психологічно дуже важко.


- Чи перейняли ви якісь особливі прийоми по відбиттю пенальті у Олександра Шовковського?


- Він не тільки мене чогось навчив, Саша - досвідчений спортсмен, і ділиться своїми знаннями не тільки на футбольному полі, але і в житті. Він може дати пораду, а ти хочеш - прислухаєшся до нього, а не хочеш - пропускаєш повз вуха.


- Чи правда, що в команді його називають дядько Саша?


- Правда, але я - просто Саша, але жартома також можу назвати «дядьком», він нормально на це реагує.


- Як проводите вільний час? Які у вас є хобі? Писали, що любите відпочивати на Карибському морі?


- Я всього один раз там був (посміхається). Напевно, все люблять відпочивати на море. Що стосується дозвілля, коли є вільний час, можу з друзями пограти в баскетбол або у футбол побігати. Але взагалі, нам небажано подібним займатися, адже це травмоопасно. Намагаємося обмежуватися навантаженнями в тренувальному процесі.


- На якій позиції зазвичай граєте у футбол з друзями?


- По-різному буває, коли втомлюся, можу і воротах постояти. Взагалі, на аматорському рівні особливого поділу по позиціях немає: всі грають попереду і все позаду.


- У суботу ви проведете контрольний матч зі «Сталлю», що думаєте про цього суперника, що вам говорив про дніпродзержинської команді Ребров?


- Ми розглядаємо цю гру, як підготовчий етап до поєдинків з «Шахтарем» і «Челсі», всім необхідно отримувати ігрову практику, в тому числі і тим, хто залишився в розташуванні клубу. Напевно, всі погодяться, що в нашому чемпіонаті зараз рівень трохи впав, але що стосується «Сталі» це досить хороший суперник, з яким буде дуже цікавий спаринг, запрошую вас усіх завтра на трибуни.


- З якими українськими командами вам подобається грати, а кого вважаєте «незручним» суперником?


- Зазвичай це залежить від результату. Напевно, у кожного футболіста є команди, які є для нього особливим подразником. Я своїх розкривати не буду.


- Чи можете сказати напуття для учасників Студентської ліги на наступний сезон? Чого можете їм побажати?


- Бажаю, щоб всі отримали від цього турніру задоволення, щоб переміг сильніший, ну і, звичайно, обійтися без травм.


- Який ваш прогноз на матч Україна - Іспанія? Що потрібно зробити нашої національної збірної, щоб перемогти іспанців?


- Забити на один м'яч більше. Як це зробити - питання вже не до мене. Там є тренерський штаб, який все розповість і роз'яснить. У нас в збірній достатньо хороших виконавців, думаю, все в наших руках, і все під силу. Обов'язково піду на цей матч.


- Чи вдалося вам поспілкуватися або обмінятися футболками з Касільясом після матчу з «Порту»?


- Ні, футболками не змінювався, оскільки на мою було дуже багато претендентів (посміхається). А розмови не відбулося, оскільки він був незадоволений другим пропущеним м'ячем. Він з партнерами довго щось обговорював з суддями в підтрибунному приміщенні, а ми всі пішли в роздягальню. Не думаю, що йому дуже цікаво зі мною поспілкуватися. Ця людина дуже багато чого досягла у футболі, і, напевно, коло спілкування у нього дещо інший.


- Хто для вас є ідеалом воротарського мистецтва?


- Мені дуже подобалася гра Ван дер Сара. А коли був маленький, природно, захоплювався Олександром Шовковським і ніколи навіть не міг подумати, що коли-небудь буду грати з ним в одній команді і боротися за місце в основному складі. Це доводить, що мрії збуваються, потрібно просто багато працювати.


- Як вважаєте, чи є певна несправедливість у тому, то «Золотий м'яч» вручається тільки польовим гравцям, які найбільше забивають, а воротарям приділяється менше уваги?


- У мене вже запитували про це. Намой погляд, торік «Золотий м'яч» повинні були віддати саме Нойєра. Мануель провів блискучий сезон, а Роналду і Мессі будуть серед номінантів ще десяток разів, а у Нойєра, навряд чи, знову буде така можливість, хоча мені б цього дуже хотілося. Є багато нових молодих футболістів, які хочуть заявити про себе. Згоден, що в цьому є маленька несправедливість, але, напевно, є люди, які оцінюють це більш об'єктивно.


- А те, як ставитеся до того, що цього року не номінували на «Золотий м'яч» Буффона?


- Вважаю, він також цього заслуговує, адже у свої роки показує дуже високий рівень майстерності, щодня підтверджує свій високий клас.


- У якій команді мрієте грати?


- Якщо говорити про постійну, стабільну гру, то тільки в київському «Динамо».