14 квітня 2024 18:43

Костянтин ВІВЧАРЕНКО: "Якщо Луческу просив бути на фланзі, то зараз у нас вільне зміщення. Орієнтуюсь на "Манчестер Сіті"

Захисник «Динамо» Костянтин Вівчаренко розповів, як змінилися його функції на полі після того, як команду очолив Олександр Шовковський.


– У вас вистачає «сухих» матчів у другій половині сезону. Як у тренерському штабі Шовковського відбувається робота з захисниками, хто її веде?


– Напевно, це більше Сергій Федоров. Він з нами, як і захисник, він з нами і після тренування, залишається на якісь вправи, більше підказує, і на зборах ми тренувалися. Вважаю, що ми дуже добре зараз граємо. Є комунікація серед партнерів. Те, що награвали – те й відбувається.


– Відчуваєш прогрес у своїй грі? В чому вдалося додати, над чим ще треба працювати?


– Над усім треба ще працювати. Але є якась упевненість у партнерах, у собі, в команді, тому все так добре складається.


– З восьми матчів навесні в чемпіонаті ти провів 6 поєдинків у стартовому складі, 2 – у Дубінчака. Чи відчуваєш себе зараз основним гравцем, який виграв непросту конкуренцію?


– У нас дуже добра конкуренція з Владом, тому не треба вважати, що хтось є основним. Намагаюся доводити на тренуваннях, а тренерських штаб вже вирішує, хто буде грати. Тому роблю все від себе залежне, доводжу.


– Наскільки змінилася функціонально ваша роль як лівого захисника після приходу Шовковського, якщо порівнювати з попередніми тренерами? І в чому саме?


– Напевно, якщо Містер просив бути на фланзі, то зараз у нас є таке вільне зміщення. Ми можемо і в центр зміщуватися, де є простір. Напевно, десь дали свободу діям.


– Я помітив, що ви намагаєтеся використовувати трендовий варіант фальшивого крайнього захисника. Це ваша свобода дій вже не обмежується лише роботою по флангу чи це концептуальна настанова зміщуватися в центр, коли атака йде з протилежного флангу?


– Звісно, ми це відпрацьовуємо на тренуваннях. Це не просто так, що я захотів – і побіг у центр. Ми на тренуваннях відпрацьовуємо, намагаємося це робити, щоб заплутати опонентів.


– Наскільки вам ця функція більше до вподоби? Чи можливо краще так по класиці – по бровочці?


– Та ні, напевно, краще, коли ти все вмієш робити на полі, а не тільки по прямій бігти.


– Щодо цієї ролі та входження в центральну зону. Чи є у вас якийсь орієнтир, хто з гравців вашої позиції або правих захисників робить це найбільш органічно й ефективно?


– Напевно, це «Манчестер Сіті». У них дуже часто крайні захисники заходять у центр. Йошка Гвардіол зараз дуже добре грає, забив «Реалу». Кайл Вокер. Це приклад того, як повинні, напевно, грати сучасні фулбеки.

– Дуже насичене буде літо для українських команд. U-17 і U-19 вийшли на Євро. Ви за віком претендуєте на інші збірні, на олімпійську команду, доросле Євро теж ніхто не скасовував. Які у вас футбольні плани та мрії на це літо?


– Звісно, хочеться потрапити до національної збірної. Це мрія, звісно, представляти країну, збірну. Тому я буду тренуватися, робити все від себе залежне, а тренерський штаб уже буде вирішувати, хто заслуговує потрапити до збірної та на Євро.


– Ви в національну збірну ще не викликалися, але чи, приміром, знайомі з головним тренером Сергієм Ребровим? Чи спілкувався він з вами за останній час?


– Ми були в тренувальному процесі місяць тому. Дуже добрий тренерський штаб, дуже класний. Дуже класна атмосфера там. Тому, звісно, ще більше додає мотивації, і хочеться потрапити, – сказав Вівчаренко.