9 квітня 2024 09:55

Журналіст: "Динамо" не виграло у ЛНЗ через те, що не було високої командної швидкості перед чужим штрафним майданчиком"

Журналіст Володимир Звєров поділився враженнями про втрату очок «Динамо» у матчі з ЛНЗ.


«Другий раз під керівництвом Шовковського «Динамо» втратило очки. Хоча все починалося добре, Ярмоленко забив шикарний м’яч, як і в матчі проти «Ворскли». Інша справа, що тоді це був 5-й гол і «Ворскла» була розклеїлась, даючи «Динамо» на швидкості робити все, що завгодно, і 4-й та 5-й м’яч були забиті саме так. А тут дуже грамотно була зламана оборона.


Чим сподобався перший тайм від «Динамо»? Була дуже чітка ідея, яка стосувалася Ярмоленка як людини завершальної фази. У багатьох епізодах гри динамівці розігрували м’яч ближче до лівого флангу , брала участь у розіграшах велика кількість людей, а Ярмоленко десь вичікував моменту, щоб зробити правильний ривок. У своєму нинішньому фізичному стані він не може робити ці ривки весь час, тож він вичікував моменту, кілька разів дуже грамотно прискорювався і забив класний м’яч. Потім не забив Бражко. Це теж один з ключових моментів матчу, а може й ключовий. Забиваєш – і 2:0, ця могла розвернутися для «Динамо» в простий бік.


Потім помилився Нещерет, який вийшов замість Бущана. Шовковський сказав, що даватиме грати всім. Всі – це не тільки польові футболісти, але й воротар. Вийшло так, що в цьому матчі Шовковський змінив голкіпера. Бущан приїхав після матчів кваліфікації на Євро, був у принципі у нормальному психологічному накаті, ніяких проблем не було. Але вирішив провести тренер «Динамо» ротацію. Нещерет помилився, а Саліху забив на дальній стійці – теж ключовий момент матч.


Зрозуміло, помилка Нещерета, без проблем. Але Шовковський після матчу правильно сказав: а інші футболісти? А польові футболісти? А неточні передачі? А якісь неточні рішення? Тому, говорячи про цю важку втрату очок для «Динамо», кажемо про помилки всіх футболістів, які атакували не так швидко, як того вимагала ситуація. Коли в суперника дуже міцна оборона, коли грамотні переміщення, треба швидше ганяти м’яч, ганяти його точніше та плести хитріші комбінації. Для цього в другому таймі вийшов Буяльський, якого давно не було і який потихеньку має повертатися.


Я в другому таймі був за воротами ЛНЗ, було цікаво подивитися на роботу оборони. Подивитися, як працює ця підстраховка і що «Динамо» буде робити. Іноді скидалося на те, що футболісти «Динамо» – Шапаренко та Кабаєв – більше хочуть взяти індивідуальними діями. Але одного обійшов, другого обіграв, а потім грамотна підстраховка. Для мене найкращими гравцями матчу, другого тайму так точно, були захисник Назарій Муравський, який грамотно командував усіма, та голкіпер Євген Кучеренко.


Так, коли команда обороняється, захищає свої ворота і намагається працювати на контратаках, то буде багато фолів. Ці фоли були і Рибалка так наступив на ногу Бражку, що постало питання, якого кольору картка. Арбітр Іванов показав жовту. Чому жовта, а не червона? Мабуть, цей новий стиль суддівства чи нові вимоги до суддівства. Можливо, це з тим пов’язано. Тому що в першому колі ми чітко бачили, як такі моменти арбітр ВАР маякував, вони переглядали і жовта перетворювалася на червону.


Але питання не в картці. Як на мене, «Динамо» не виграло через те, що не було високої командної швидкості перед чужим штрафним майданчиком. Швидкості не індивідуальної, а саме такої, яка б заплутала оборонців суперників. Не було достатньої кількість ударів з меж штрафного майданчика, які могли б вплинути на ситуацію і створити більше проблем для воротаря ЛНЗ Євгена Кучеренка. Це ще один дуже важливий персонаж матчу, тому що він не лише витягнув ключовий удар від Бражка, він дуже спокійно та впевнено поводив себе у другому таймі», – сказав Звєров.