5 березня 2024 17:31

Сергій КОВАЛЕЦЬ: "Момент у матчі "Шахтар" – "Кривбас" має отримати компетентну оцінку"

Тема арбітражу в нашому футболі завжди була гострою. Однак останніми роками суддівський фактор досяг точки кипіння, що змушує нове керівництво УАФ вживати заходів. І все ж без помилок не обходиться. Не залишилась без уваги і робота представників футбольної Феміди у 19-му турі УПЛ, про деякі епізоди в якій Sport.ua розповів один із українських тренерів – Сергій Ковалець.


– Перший з матчів, у якому не обійшлося без похибки рефері, був «Минай» – «Металіст 1925». Вже на 4-й хвилині харків’янин Червак прямою ногою на очах у арбітра врізався в гравця закарпатської команди, однак отримав лише жовту картку. Виникає відразу ж питання до відеоасистента рефері, який повинен був дати сигнал головному арбітру Роману Блавацькому. А у матчі «Олександрія» – «Зоря» теж був небезпечний момент у єдиноборстві луганця Батагова і олександрійця Михайленка. Але у цьому епізоді арбітр Олексій Деревінський навіть не зафіксував фол, хоча через надмірну грубість могла б бути червона картка. От ми багато говоримо про те, що прийшов Андрій Шевченко і відразу ж задекларував прозорість в УАФ і зокрема в арбітражі. Детектор брехні – це все зрозуміло. Важливо інше: щоб арбітри пояснювали ситуацію і чим вони керувалися, приймаючи те чи інше рішення. Скажімо, рефері ФІФА Микола Балакін, який судить єврокубкові матчі, міг би прокоментувати свої дії у недільному поєдинку «Шахтар» – «Кривбас».


В ньому була ситуація, коли після порушення правил гравцем криворізької команди Дібанго донетчанин Зубков опинився на газоні. І поки футболісти «Кривбасу» спостерігали, як камерунець вибачався, намагаючись його підняти, гірники швиденько розіграли м’яч і Криськів вразив ворота. До речі, так само, не дочекавшись свистка судді, донецька команда забила у матчі першого кола в Рівному у ворота «Вереса». Хотілося б, аби згаданий момент у поєдинку «Шахтар» – «Кривбас» отримав компетентну оцінку. Якби судді нарівні із тренерами та футболістами могли так само відповідати на запитання журналістів про той чи інший епізод, вони б пояснили це у відповідності з правилами ФІФА і розтлумачили б, що вони передбачають. І зроби це Блавацький, Деревінський та Балакін чи будь хто із їхніх колег у подібній ситуації – і тоді не було б ніяких суперечливих моментів, обуреності чи злоби, які є на арбітра.


– А що скажете щодо роботи системи VAR, яка була запроваджена в Україні чотири роки тому?
– Загалом вона себе виправдовує, хоча є також питання і до відеоасистентів арбітра, які працюють на матчах із цією системою. Достатньо прикладів, коли вони чомусь не роблять підказок головним рефері. Пригадайте матч першого кола нинішнього чемпіонату «Шахтар» – «Верес», який судила Катерина Монзуль на «Арені Львів». М’яч у межах штрафного майданчика потрапив гравцеві рівненської команди у «п’яту точку» і вона призначила пенальті, вважаючи, що була гра рукою. А от чому Віталій Романов, який працював на VAR, не просигналізував колезі про те, що там не було порушення? Все це – чесність та прозорість, і водночас відповідальність. Не подумайте, що я своїм коментарем зайвий раз звинувачую арбітрів. Справа в іншому. Я добре розумію, що всі ми люди, і у кожного може трапитись помилка. Але ж повторюсь: рефері має прокоментувати ту чи іншу ситуацію, яка вплинула на результат.