12 лютого 2024 19:26

Євген ЛЕВЧЕНКО: "Не можеш заборонити людині їхати до Росії – якщо вона така безглузда, то поїде і гратиме"

Колишній гравець збірної України Євген Левченко у коментарі для Tribuna.com поділився думками про участь Вільяма Галласа та інших іноземців в «Кубку легенд» у Москві.

– Якою була ваша реакція, коли дізналися про участь Вільяма Галласа, який також приїжджав на благодійний матч на підтримку України у Лондоні?


– Я б сказав так – тут справа не в одній людині, яка поїхала туди. Коли футболісти, які живуть та працюють в Європі та у світі, їдуть до Росії, то вони на повну підтримують російський спорт, підтримують вбивства українців у війні. Це у Росії буде використано для того, щоб показати, що все у них нормально, все працює. Те, що ці гравці поїхали туди на такий матч – це жах. Я вважаю, що тут не треба казати тільки про одного Галласа.


– Можливо, у Лондоні вам тоді вдалося поспілкуватися чи десь почути його риторику?


– Ні, я з ним не спілкувався. У мене навіть не було ніяких розмов з цього приводу з ним. Якщо хочете щось сенсаційне про нього, то не можу сказати нічого. Усі, хто з Європи туди поїхав – для мене це люди, які не розуміють, що вони роблять.


– Хотілося б запитати як у футбольного функціонера та людини, яка працює у цій сфері – як вважаєте, які загалом можуть бути механізми, щоб запобігати поїздкам зірок спорту у Росію?


– Не думаю, що це можна якось заборонити. Ми розуміємо, що Росія грошима чи ще чимось приваблює людей, які приїжджають з Африки, Колумбії чи країн, які зараз не до кінця розуміють все. Окей, вони кажуть, що є в Україні війна, але для них це нічого не значить. Той же Кураньї, який стільки років відіграв у Москві, їде туди, бо знає, що там є друзі. У нього немає зв’язку з тим, що від росіян йде підтримка вбивств та війни.

На мою думку, треба розповідати та показувати, як пропаганда грає на руку росіянам. Тільки так. Не можеш заборонити людині їхати у Росію. Якщо вона така безтолкова, то поїде і буде грати. Якщо Кураньї каже Мендешу, Абідалю чи ще комусь, наприклад, «та слухай, ми з тобою заробимо гроші, пограємо», то вони ж там не бачать, як когось вбивають. Вони не бачать ніякого болю та страждань наших людей.

УЄФА та ФІФА це забороняти не будуть. Це треба робити виключно у вигляді інформаційного тиску. Якщо намагатися заборонити, то що вони скажуть? Що можна заборонити? Нічого не можна зробити.


Для багатьох гравців немає причинно-наслідкових факторів. Тому що вони не відчувають цього. І нам усім потрібно докласти максимум зусиль, щоб вони зрозуміли, що наслідки такої поїздки – ще більше загиблих українців.


Було боляче подивитись на того ж Андрія Каряку, який, наскільки пам’ятаю, народився в Україні. Тренер Юрій Аджем (народився у Криму – прим.) також, якого я ще бачив. Він був моїм тренером у ЦСКА, для мене це як ножем по серцю, – сказав Левченко.