10 лютого 2024 10:07

"Уся команда бігає у пошуках лікаря, щоб набити йому морду": екс-воротар збірної України – про допінг у "Спартаку"

Колишній голкіпер збірної України Максим Левицький поділився спогадами про допінговий скандал у московському Спартаку, за який виступав на початку 2000-х років.


В інтерв'ю сайту «Український футбол» Максим Левицький розповів про допінгову історію у московському Спартаку.

Це вже було після мене, але добре пам'ятаю, як все починалося. Тоді прибрали зі Спартака багаторічного лікаря Василькова і натомість Червиченко привів із ЦСКА лікаря, якого турнули після історії з Перхуном. Небіжчика Сергія привезли до лікарні в Махачкалі, в якій для лікування майже нічого не було. Лікар домовився транспортувати його літаком до лікарні до Москви. А Перхун був нетранспортабельний. Прилетів літак МНС. Дорога була жахлива. "Тряска" за "тряскою". У швидкій Перхун почав втрачати свідомість, що призвело до смерті. Це той лікар мені особисто розповідав з перших вуст, хоча перевірити інфу вже нереально».


Екс-голкіпер збірної України розкрив подробиці прийому допінгу у московському клубі.


«Повертаючись до допінгу. Ситуація була такою. Граємо в ЛЧ проти Ліверпуля. Нас забрали на базу, бо за кілька днів виїзд до Самари. Я довго не міг заснути. Лікар команди ставить крапельницю: "Це вітаміни, заснеш за пару хвилин". Прокидаюсь уранці і бачу, що мене прокрапали. Вся команда вранці бігає у пошуках лікаря, щоб набити морду. А він поїхав із бази. Тренування було на вечір, лазня. Док з'явився на третій день із поясненнями: «Я вам такий чудовий препарат прокапав». «Чудовий препарат» був таким сильним, що його можна використовувати лише кілька разів протягом життя, за його словами. Коли він пропонував якісь пігулки, я відмовлявся навідріз».

Також Левицький зазначив, що за деякий час лікар Спартака попався на своїх справах.


«У збірній із цим проблем не було, бо мені давали Рибоксин, інші амінокислоти та вітаміни. Це перевірене та допінгом не є. У Сент-Етьєні я 4 рази потрапляв на допінг-тест і все, що я приймав, - жодного разу в моїх пробах не знаходили допінг. Лікар чотири листи приносив на федерацію, що я приймав місяць тому. Я спартаківському лікареві казав, що він дограється. Минуло півроку, коли я пішов зі Спартака, і він попався. А Червиченко ще й штрафував на 500 доларів тих, хто відмовлявся приймати пігулки».