28 грудня 2023 20:15

Підсумки 2023 року для олімпійської збірної України

Молодіжна збірна України 2023 року видала унікальний результат і вперше зуміла пробитися на Олімпійські ігри, які відбудуться влітку 2024-го у Франції. По закінченні фінального турніру Євро-2023 команда Руслана Ротаня автоматично перетворилася на олімпійську збірну України й наразі готується до візиту в Париж-2024.


...А потрапити на ОІ було дуже непростою справою! Європа отримала тільки три перепустки для учасників фінального турніру Євро-2023 (U-21), плюс Франція кваліфікувалася на домашні Ігри без відбору, автоматично.

Українцям потрібно було для початку вийти з групи (суперників жереб підкинув неслабеньких — Хорватія, Румунія, Іспанія), а після того — виграти чвертьфінальний матч і сподіватися, що до півфіналу також потрапить або Франція, або Англія (в Олімпійських іграх бере участь Велика Британія, тому Англія як одна з її складових у ролі кандидата на ОІ не розглядалася).

Руслану Ротаню вдалося зібрати найсильніших на той момент футболістів молодіжного віку — за винятком, мабуть, лише Іллі Забарного, який ще восени 2020-го остаточно перебрався до національної команди України. А от Анатолій Трубін, Георгій Судаков, Владислав Ванат та Михайло Мудрик, відігравши в червні за національну збірну в Сергія Реброва спаринг із Німеччиною (12-го числа) та матчі відбору Євро-2024 з Північною Македонією (16-го) і Мальтою (19-го), уже 21-го вийшли на поєдинок із молодими хорватами.

Правда, без Мудрика — півзахисник англійського «Челсі», найдорожчий футболіст української збірної, через пошкодження пропустив весь груповий турнір і вийшов уже проти Франції у чвертьфіналі. Дуже вчасно, оскільки із цією командою в нас були старі незакриті рахунки — із періоду відбірного турніру, коли французи розгромили українців (5:0). Помста вийшла яскравою, вольовою і, головне, своєчасною, оскільки принесла підопічним Руслана Ротаня ту саму перепустку на Олімпійські ігри (вихід Англії до півфіналу закрив усі питання щодо квот на ОІ від Європи).

На жаль, з Іспанією, незважаючи на швидкий гол на 13-й хвилині від Артема Бондаренка, гра пройшла не за нашим сценарієм. Але вихід до півфіналу Євро-2023 (U-21) і прорив на Олімпійські ігри в глобальному плані своїм позитивом перекрили один невдалий результат.



Велика група футболістів цього складу (18) за віком підходить для виступів за команду U-21 і в наступному відбірному циклі — Євро-2025, матчі якого почалися у вересні 2023 року. Нашу молодіжну збірну вперше в історії очолив іноземний спеціаліст — іспанець Унаї Мельгоса.



Виділені футболісти, які потрапили до заявки збірної України на фінальний турнір Євро-2023 (U-21).