20 листопада 2023 09:35

Маркевич про матч Україна ‒ Італія: "Велика надія на Довбика. Психологічно всі наші легіонери на підйомі"

Матч відбору до чемпіонату Європи 2024 року між національними збірними України та Італії, який відбудеться вже сьогодні, 20 листопада, сміливо можна назвати матчем року, як для нашої головної команди країни так і для чинних чемпіонів Старого світу.


Італія пролетіла повз чемпіонат світу 2022 року в Катарі, програвши в плей-оф Північній Македонії (0:1), і не потрапляння ще й на Євро «скуадрі адзуррі» та її теперішньому головному тренеру Лучано Спаллетті точно не пробачать.

Але й Україна, яка спіткнулася об Уельс у плей-оф (0:1) та не поїхала до Катару, теж прагне реабілітуватися перед власними вболівальникам, а Сергій Ребров хоче довести всім, що недарма саме його призначили головним тренером національної збірної України.

Напередодні гри з італійцями журналіст сайту sport-express.ua Віктор Глухенький поспілкувався з колишнім головним тренером нашої національної збірної Мироном Маркевичем, спробувавши проаналізувати шанси на успіх України в битві проти Італії.

«Гравці, яких викликав Сергій Ребров проти Італії, дійсно найкращий склад збірної України»

– Я вірю в те, що Україна може перемогти Італію. Так, це дуже хороша команда, але не нездоланна. Не потрібно її боятися. Тим більше, зараз у складі нашої збірної дійсно багато класних гравців, – розпочав розмову Маркевич.


– Стосовно складу і гравців, яких Сергій Ребров викликав на Італію. Часто нашого тренера мої колеги та блогери критикують, що, мовляв, одні й ті самі обличчя.

– Я скажу так: практично всі наші гравці, які грають в Європі, мають повноцінну ігрову практику. Такого майже ніколи не було, щоб половина нашої збірної складалася з легіонерів із найкращих європейських чемпіонатів. І вони ж там не номер відбувають, а грають.

– Хто з наших за кордоном вам особливо імпонує?

– Велика надія на Артема Довбика. Він зараз демонструє дуже хорошу форму, забиває постійно. Та й Віктор Циганков, хоч і був поза грою певний час, має бути у відмінній формі до цього тижня збірних. Але що я маю говорити ‒ Олександр Зінченко, Михайло Мудрик, Ілля Забарний, Віталій Миколенко, всі ж мають прекрасну ігрову практику в Англії.

Психологічно майже всі наші легіонери нині на підйомі, на позитивній хвилі. Це величезний плюс перед такою важливою грою. В цій збірній вистачає гравців, які можуть створити дуже серйозні проблеми для Італії. І Мудрик один з них.

– Мудрик то грає і забиває шедеври, як у ворота Арсеналу, то знову сидить в запасі і виходить на 20 хвилин в кінці гри. Чи здатен Михайло взяти на себе ініціативу в збірній та стати одним з лідерів?

– Кожен футболіст має відчувати до себе довіру з боку головного тренера. Коли є довіра, то футболіст почувається геть інакше і грає, відповідно, теж.

Маурісіо Почеттіно, як бачимо, в цьому сезоні почав довіряти Мудрику і Михайло нарешті більш-менш заграв за Челсі та почав забивати. Йому стало психологічно простіше. Вірю, що Мудрик ще покаже себе в англійській Прем’єр-лізі в повній красі.


– Наприклад, Роман Яремчук «забув», як забивати, а без голів Італію нам не здолати.

– Роман Яремчук зараз не демонструє у Валенсії яскравої гри, але він має досвід.

– Наш головний «італієць» у збірній, півзахисник Дженоа Руслан Малиновський, теж зараз вже не той «фантазіста», що був за часів гри у складі Аталанти. Однак після того, як підняли поголос, чого ж це його Ребров не викликав, він знову у збірній.

– Малиновський – перевірений роками й матчами гравець. Він може вийти на заміну, а скоріш за все так і буде, та вистрелити в будь-який момент. Руслану не треба багато часу, щоб увійти в гру, щоб видати пас через пів-поля чи забити з далекої дистанції, як він уміє та не раз це робив.

Тим більше, хто-хто, а Малиновський відмінно знає Італію, їх гравців. Він стільки років в Серії А вже грає. Так, нині він не дуже добре грає у своєму клубу, але це нічого не значить. Малиновський – футболіст високого рівня.

– Про докори Реброву: зараз Сергію Станіславовичу деякі футбольні блогери і фанати закидають те, що він не бачить чи свідомо ігнорує гравців не з топ-клубів УПЛ. Мовляв, чому не викликає нікого з Кривбасу, наприклад, захисника Данила Бескоровайного. Чи форварда Юрія Климчука з Руха. Адже Кривбас, Полісся та Рух довели свій рівень на тлі грандів і перебувають у лідерах УПЛ…

– Розумієте, на таку гру повинні виходити перевірені бійці, так би мовити. Не той поєдинок, щоб експериментувати. Цей склад збірної України, – гравці, яких викликав Сергій Ребров на поєдинок проти Італії, – дійсно найкращий. Оптимальний, я б так сказав.

Поєдинок проти Італії та результат в ньому дуже важливий. Це ж не гра проти, скажімо Ліхтенштейну. На кону стоїть вихід чи не вихід на чемпіонат Європи. Будь що потрібно виграти.


Пізніше, так, можливо й слід викликати б до збірної тих виконавців, котрих ви перерахували, але не зараз. Така моя думка.

– Хтось із Карпат дозрів до рівня збірної України? Хто б у збірній Реброва з вашої команди був би не зайвим?

– Про це поговоримо, коли ми вийдемо та будемо грати в Прем’єр-лізі :)

«Настав час програшні традиції ламати. Ніхто Італію за вуха на чемпіонат Європи тягнути не буде»

– Україна ніколи не перемагала Італію. Навіть з Андрієм Шевченком у складі. Ніби пороблено…

– Дуже сподіваюсь, що сьогодні цю статистику Україна виправить. Настав час цю програшну традицію ламати. Але, якщо Україна буде грати так, як у першій грі, то шансів у нас жодних. Треба суперників «перекусити».

Так, це добре, що в цієї Італії немає таких гучних імен, як колись Буффон, Тотті чи Дель П’єро, але там є кому грати. Пригадайте першу гру. Якби Італія хотіла, то все не обмежилось би рахунком 2:1 на їх користь.

Сподіваюсь, що висновки після поразки в Мілані гравці і тренер зробили. Так просто цю Італію не обіграти. Треба, щоб команда билась на полі.

– Італія – дуже статусна збірна. Наприклад, президент УЄФА Александер Чеферін сказав, цитую, «Італія повинна пройти кваліфікацію на Євро-2024. Інакше це буде катастрофа. Італія занадто важлива». Кінець цитати.

– Я вас прошу… Не потрібно нагнітати. Ніхто Італію за вуха на чемпіонат Європи тягнути не буде. Не вірю, що це можливо на такому рівні.

Наші футболісти повинні вірити в себе, тоді все буде добре.


Фото - ФК Карпати