31 жовтня 2023 20:46

Саудівська Аравія – єдиний претендент на проведення ЧС-2034

Фото - ua.depositphotos.com


Австралія відмовилася від боротьби за проведення чемпіонату світу з футболу в 2034 році. Про це повідомила пресслужба Австралійської футбольної асоціації.


Міжнародна федерація футболу (ФІФА) оголосила тендер на проведення ЧС-2034 на початку жовтня. Оскільки у 2026 році турнір організовуватимуть північноамериканські країни (США, Мексика та Канада), а наступний пройде в Європі, Африці та Південній Америці, ФІФА очікувала на заявки від конфедерації Азії та Океанії. Кінцевим терміном подачі пропозицій керівний орган визначив вівторок, 31 жовтня.


Першою зацікавленість у проведенні мундіалю 2034 року виявила Саудівська Аравія, яка задекларувала свої наміри офіційною заявкою. З того моменту вона заручилася підтримкою низки країн, а Федерація футболу Саудівської Аравії заявила, за її заявку пропогосують понад 100 із 211 асоціацій ФІФА.


Також поборотися за право провести світову першість у 2034-му мала намір Австралія. Однак місцева футбольна влада вирішила зосередитися на боротьбі за жіночий Кубок Азії-2026 та клубний чемпіонат світу серед чоловіків у 2029 році.


"Маємо сильні позиції, щоб прийняти найстаріший жіночий міжнародний турнір у світі, жіночий Кубок Азії-2026, а потім вітати найкращі команди світового футболу на клубному чемпіонаті світу-2029. Досягнення цього — після чемпіонату світу з футболу серед жінок в Австралії та Новій Зеландії та Олімпійських ігор у Брісбені 2032 року — стане справді золотим десятиліттям для австралійського футболу", – йдеться у заяві Австралійської асоціації футболу.


Відтак, наразі на ЧС-2034 претендує лише Саудівська Аравія. Якщо її заявка переможе, вона стане другою країною Перської затоки, яка прийме чемпіонат світу з футболу після того, як турнір минулого року організував Катар