22 вересня 2023 12:15

Іван НАДЄЇН: "Плануємо звернутися в УЄФА, щоб українські клуби отримали платежі солідарності, які мали надійти росіянам"

Президент «Вереса» Іван Надєїн розказав про зустріч власників клубів УПЛ.


– Основною темою було – як зробити Українську Прем’єр-лігу сильнішою. Але суддівство у цьому відіграє ключову роль, тому потрібно почати саме з нього.


Ми накидали план дій, який хочемо реалізувати. Ключовий акцент будемо робити на відкритості арбітрів, бо сьогодні цей процес максимально закритий. Хочемо зробити прозорий процес жеребкування при призначенні суддів і коментарі арбітрів після матчів.


Хочемо бачити, які оцінки ставлять суддям за матч. Далі вже клуби будуть готові робити якісь системи преміювання арбітрів, щоб стимулювати до якіснішої роботи, але будуть і системи санкцій. Також плануємо ввести детектор брехні для арбітрів.


В суддівстві потрібно наводити порядок. Всі присутні представники клубів висловились за зміну керівника суддівського корпусу - Лучано Лучі. Навіть лунали думки, що арбітри повинні бути у підпорядкуванні УПЛ, а не УАФ, бо саме Прем’єр-ліга платить їм зарплату – всі гроші йдуть від клубів. Клуби сьогодні витрачають гроші і ні на що не впливають.

Я ні разу не бачив Лучі, навіть не знаю, як італійці працюють. Власники клубів взагалі не дотичні до арбітрів. Зараз Ріццолі почав коментувати деякі спірні епізоди, але ми хочемо це систематизувати, наприклад, робити розбір спірних рішень кожного четверга – щоб арбітри пояснювали свої рішення.


– Коли наступна зустріч?

– У середині жовтня. До цього часу ми плануємо звернутися в УЄФА, щоб українські клуби отримали платежі солідарності за минулий і цей рік, які мали надійти росіянам. Це приблизно 10 мільйонів євро. Україна постраждала від війни, нам треба відновлювати інфраструктуру, у нас багато дітей-переселенців.

Під час війни у нас будуються академії та футбольні поля, тому нам потрібна підтримка Європи. Мені здається, що за ці півтора року війни підтримка від ФІФА та УЄФА була недостатньою. Фактично її не було, була лише підтримка деяких клубних Асоціацій. Футбольні органи повинні проявити солідарність з Україною, де в тяжкий час проводиться чемпіонат на всіх рівнях. Ці гроші точно не будуть зайвими українському футболу, - сказав Надєїн.


Фото: НК "Верес"