5 травня 2024 18:21

Олександр ШОВКОВСЬКИЙ: "На полі є чотири фактори, які мають впливати на дії футболістів"

Прес-конференція головного тренера "Динамо" Олександра Шовковського після матчу із "Колосом".


- У деяких матчах динамівці повністю перевтілюються саме у другому таймі. Чому так?


- Ми виходимо грати проти суперників, які мають якісь тактичні задуми, готуються до ігор із нами. Як вони це робитимуть, ми розуміємо лише на початку матчу. Можна внести корективи та зробити певні зауваження. Під час гри це складно, а перерві простіше. Наші гравці виходять на поле і під навантаженнями втомлюються і починають припускатися помилок. Хочемо ми цього чи ні. Потрібно це враховувати. Ми розуміли, що суперник дуже щільно вибудовуватиме свою гру. Я спеціально ходив на матч першості U-19. Розумів, що "Колос" із новим тренером гратиме приблизно в такому ключі. Деякі моменти ми вчили, за деякими довелося внести виправлення у перерві. Розуміли, що перший забитий гол може внести корективи в гру. Так і сталося. Забили перший, а потім вдало реалізували решту моментів, хоча вони були у першому таймі.

- Ви залишили до кінця матчу Ярмоленка та змінили завдання фланговим гравцям.


– Ми готуємо гравців. Даємо їм інформацію про те, як діяти в тій чи іншій ситуації щодо розташування гравців суперника. На полі є чотири фактори, які мають впливати на дії футболістів. Це розташування щодо воріт суперника, розташування щодо м'яча, розташування щодо гравців суперника та розташування наших гравців. Не можу сказати, що щось стоїть на першому місці, а щось на другому чи третьому. Потрібно добре розуміти всі чотири площини та займати правильні позиції. Я не прив'язую гравців до їхнього амплуа. Якщо по ходу матчу вони повинні сідати в опорну зону або оборону, то вони повинні допрацьовувати до кінця. Щось виходить, щось ні.

Коли є результат, хлопці більше відчувають, що ці зміни приносять свої плоди. Іноді все складається не так, як хочемо. Але ми граємо проти команд, які так само мають свої тактичні схеми та завдання на гру. Завжди кажу гравцям перед матчами, щоб вони виходили та отримували насолоду від кожного ігрового моменту та від кожної своєї дії. Не важливо де. У захисті чи в атаці. Для нас не має значення, хто заб'є. Важливо, щоб це сталося. А хто це буде – воротар, захисник, півзахисники чи нападник... Не має значення. Головне успіх команди. Після попередньої гри Волошин сказав, як побачив Шепелєва, віддав йому передачу і забив гол. Він відчув емоції не від забитого м'яча, а від гольової дії. І так має бути завжди. Так ми об'єднані одним бажанням та однією метою.