26 серпня 2023 12:35

Олег ВЕНГЛИНСЬКИЙ: "Перший гол "Бешикташа" трохи надломив "Динамо"

24 серпня відбулися перші матчі плей-оф Ліги конференцій та Ліги Європи. В Лізі Європи свій перший матч відіграла «Зоря» (Луганськ) в матчі з «Славією» (Прага) і поступилась 0:2. В Лізі конференцій результативний матч видали підопічні Мірчі Луческу в протистоянні з «Бешикташем».


В розмові з кореспондентом Sport.ua колишній гравець національної збірної України Олег Венглінський прокоментував гру українських команд в єврокубкових матчах.


– Олеже, чого не вистачило «Зорі» в першому матчі з «Славією»?
– Не дотерпіли, не втримали позитивний результат. При рахунку 1:0 на користь чехів було видно, що українці хотіли відігратись, розкрились і отримали другий м’яч, який практично ховає шанси команди на прохід далі. Є віра в те, що прохід можливий, але буде дуже важко. «Славія» була сильніше протягом всієї зустрічі. «Зоря» грала на утримання рахунку, суперник діяв з позиції сили.


Матч чеської команди з «Дніпром-1» показав, що вона дуже міцний середняк, який має в своєму складі якісних гравців. Майстерність таких виконавців, як в «Славії», дозволяє надламувати супротив з боку таких команд, як сьогоднішні «Дніпро-1» та «Зоря». Вчора команда Лалатовича могла зачепитись за позитивний результат, стримувала атаки, тримала гру, десь було везіння. Але поразку 0:2 буде дуже складно відіграти.


– Як оцінити вплив на «Зорю» від приходу нового головного тренера?
– «Зоря», яка була до Лалатовича, була на три голови сильнішою. Був сильний колектив, який грав на рівних з грандами українського чемпіонату. Зараз відчувається різниця по якості гри, підбору футболістів. Зараз команді важко адаптувати атакуючі дії. Сьогоднішня «Зоря» слабкіша, перші матчі чемпіонату показали вразливі місця луганчан. Тренеру, який прийшов, теж треба час на адаптацію, він тільки знайомиться з нашим футболом. Його «Зоря» тільки на початку свого шляху, тільки формується. Рахунок 0:2 чітко показує, що гравці ще звикають до вимог головного тренера.


– Українські клуби в єврокубках багато пропускають зі стандартних положень. Чому?
– Тут і плюс «Славії», і мінус «Зорі». Мінус української команди в тому, що вона розбирала гру суперника, але «Славія» силова команда, чехи протиснули оборону «Зорі» . Суперник добре грає на стандартах, розігрує м’яч і йде тиск на захисників суперника. І в матчі з «Зорею» чехи використали ці вміння на 100 відсотків.


Не тільки для «Зорі», але й для інших наших команд, які грають в єврокубках, стандартне положення – це як пенальті. Розіграш стандартів потребує концентрації, уваги, тренувань. А цього всього зараз нема.


– Чого тоді не вистачило «Динамо» в матчі з «Бешикташем»?
– При майже рівній грі нічого не віщувало забитого голу. При грі в атаці, яку кияни показували в першому таймі, доволі складно зібратись, коли частково й випадковість грає проти тебе. Поставили пенальті, пропустили гол, який не зовсім логічний, це вибило з колії. Це було нелогічним виходячи з того, що відбувалось на футбольному полі. Але треба віддати належне, кияни вийшли з цієї ситуації і далі грали рівно, була й перевага, але такі голи впливають психологічно.


Склад команди у «Бешикташа» дуже досвідчений, майстерні виконавці, в яких за плечима не один десяток клубів. Було видно, що вони впевнені в своїй грі, брали м’яч під контроль, брали паузу, з такою командою важко грати першим номером. «Динамо» грало молодим складом, хлопці проявляли характер, бились за результат, за команду, за країну і хотіли зробити вболівальникам свято.


На мій погляд, грали на рівних. Хочу виокремити Караваєва, він видав сильний матч, віддавав і сам забив, але «люди в чорному» на VAR зробили свою справу, не хочу їх звинувачувати, в них свої рекомендації. Не пощастило, і пенальті, і скасували гол, і не вистачило досвіду.


– Чого не вистачило на останніх хвилинах гри? Концентрації?

– При рахунку 2:2 динамівці побігли вигравати цей матч, тому що були вболівальники. А було б більше досвіду, зіграли б внічию, рахунок і рівень гри були достойними і такий рахунок давав гарні шанси на матч відповідь. І зараз шанси є, але ж 3:2 і 2:2 різні речі. Цей рахунок дозволяє «Бешикташу» грати другим номером, віддавати ініціативу, а нашим хлопцям треба гандикап відігрувати. Хотіли забити третій, а можливо треба було зіграти більш надійно, уважно в обороні, залишалось обмаль часу.


Молодь «Динамо» хотіла перемогти в цьому матчі: молодість, експресія. Царенко, Діалло, хотіли перемогти, Ванат всю гру намагався, шукав моменти серед досвідчених захисників турецької команди. Тренер завжди на межі ризику під час виконання замін. Випустивши на поле Царенка, Луческу можливо хотів здивувати. В нього мало ігрового часу, він хотів випустити швидкісного футболіста, якого турки навіть не бачили у грі, продивляючись матчі, нестандартний хід хотів зробити.


– Чи є в «Динамо» шанс в матчі відповіді?
– Шанси в команди є, хочу окремо побажати Ванату в наступній грі з «Бешикташем» забити гол й перервати свою безгольову серію, вона не дуже довга, але переживаю за його гру, сподіваюсь, що «Динамо» зможе пройти турків й Ванат зможе відзначитись. Нам треба, щоб українські команди добре відіграли у матчах-відповідях. Якщо з трьох команд дві пройдуть далі в груповий етап, це вже буде дуже добре, дуже важливо для нашого футболу й для нашої країни.