30 липня 2023 13:55

Журналіст: "У заборонену зону, де знаходився технічний директорат, проникла якась людина у чорному костюмі, яка "постійно висіла на телефоні" з Москвою - і вимагала, щоб Харлан видали "чорну картку"

Журналіст видання Grani Дмитро Галко розповів, хто повпливав на початкову дискваліфікацію української шаблістки Ольги Харлан.


"Рефері поєдинку Харлан зі Смирновою встиг оголосити бій закінченим і визначити переможця. Харлан було дозволено залишити доріжку, їй навіть було призначено наступного суперника та рефері майбутнього поєдинку, все це внесено до протоколу. А потім "щось незрозуміле почало відбуватися кулуарно".


Як розповів старший тренер збірної США з фехтування Юрій Гельман, у заборонену зону, де знаходився технічний директорат, проникла якась людина у чорному костюмі, яку у фехтувальному світі ніхто не знає. З акредитацією, яка не надавала йому такого права. Ця людина "постійно висіла на телефоні" з Москвою - і вимагала, щоб Харлан видали "чорну картку". Очевидно, він скомандував Смирнової залишатися на доріжці, зображуючи ображені почуття. Картку приблизно через 50 хвилин справді видали. Але рішення явно ухвалював не суддя. Як розповіла Харлан, "він був дуже засмучений, з ним так само жорстко вчинили, як і з усіма нами".


Подальше відомо. Ганебне рішення про дискваліфікацію скасовано, Харлан стала ще одним символом українського опору, викупалася в океані любові своїх співвітчизників, чого, напевно, не переживав до цього жоден фехтувальник, на її честь буде випущено марку. Федерації довелося змінювати правила. Одним словом, зрештою вона вийшла безумовною переможницею.


Але допуск росіян до міжнародних змагань "у нейтральному статусі" означає продовження таких спецоперацій. Спорт у Росії не просто політизований, він вепонізований.


"Правила мають змінитися, бо змінюється світ", - ці слова Ольги Харлан стосуються не лише спорту. Правила мають повністю змінитися стосовно Росії. Бити треба по всіх її щупальцях. Країна-монстр має стати країною-ізгоєм. Вона заслужила чорну картку.