14 липня 2023 08:18

Скандальне суддівство українця Бойка в МЛС: три червоні, три пенальті, критика від обох тренерів

Український арбітр обслуговує поєдинки МЛС. Ні, це не вигадка, а доволі регулярне явище віднедавна.


Просто багаторічний рефері УПЛ Сергій Бойко після повномасштабного вторгнення Росії в Україну перебрався до Штатів. І тепер обслуговує матчі головної футбольної ліги країни.

Правда, місцями виходить скандально.

Як приклад, матч між «Нешвіллом» та «Філадельфією», що відбувся минулої ночі й за підсумками якого головний арбітр Сергій Бойко став обʼєктом критики. З боку обох команд.

Бойко призначив три пенальті (один скасував), які стали вирішальними. А ще показав три червоні


Отож, поєдинок регулярного чемпіонату МЛС, 25-й тур. В Нешвіллі місцевий клуб приймає сусіда по таблиці з Філадельфії. Обидві команди проводять непоганий сезон, йдучи в топ-четвірці Східної конференції.

Фаворит – господарі, і вони це підкреслюють, завдавши впродовж поєдинку вдвічі більше ударів по воротах та створивши більше гостроти.

Але перемагають в підсумку гості, які більшість гри захищались, однак зрештою виграли 2:0.

Чим же обом не догодив Бойко? За порядком.

На фоні загальної переваги «Нешвілла» під кінець першого тайму «Філадельфія» заробляє пенальті. Ніби все законно – поштовх суперника в спину. Суддя має рацію, коментатори погоджуються, гості забивають і виходять вперед.



По перерві господарі нарощують тиск. Моментів стає більше, гол у відповідь назріває. І от на 73-й хвилині Бойко призначає пенальті у відповідь – за гру рукою захисника «Філадельфії».

Тільки от втручається ВАР, рекомендуючи українцю переглянути епізод. Сергій так і робить, після чого погоджується із зауваженням відеоарбітра – змінює рішення та скасовує 11-метровий. Читай, визнає свою помилку.



В будь-якому випадку, можете собі уявити розчарування гравців «Нешвілла» та їхніх вболівальників.

І воно стає ще більшим, коли на 81-й хвилині Бойко знову призначає пенальті на користь «Філадельфії». Тільки цього разу до 11-метровго додається вилучення – захисник Деніел Ловітц отримує другу жовту за грубий фол проти суперника у власному карному.

Знову ж таки, рефері з України ніби розсудив тут коректно, з чим також погодились коментатори.



Але емоції не зупинити (що можна відчути з відеоогляду). А апогей настає в доданий час, коли Сергій приймає рішення, яке в підсумку й налаштує проти нього обох тренерів.

На пʼятій доданій (загалом переграли 16 хвилин!) українець нагороджує червоними за сутичку гравців обох команд – Шака Мура з «Нешвілла» та Хуліана Каррансу з «Філадельфії». Ось за це (6,38 на відео, якщо не відкриється з тайм-кодом):



Паралельно під роздачу потрапляє і головний тренер «Філадельфії» Джимі Кертін – за різкі висловлювання.

Цього разу коментатори уже не погоджуються з Бойком, вважаючи, що така поведінка обох футболістів не тягне на вилучення.

Власне, саме це й сказали тренери після матчу, апелюючи якраз до моменту з подвійними червоними.

Джим Кертін: «Замість того, щоб просвистіти фол [на Хуліані за мить до зіткнення з Муром] та заспокоїти усіх, суддя продовжує гру. Тепер Хуліан продовжує боротьбу за мʼяч, на ньому фолять знову. Шак хапає його, він трохи мстить у відповідь. Як на мене, це навіть не жовта картка. Натомість у нас розвиток конфлікту.

Я б хотів, щоб усі ми залишались спокійнішими [в таких моментах]. Можливо, дати жовті та жорстко поговорити з гравцями»

Ґарі Сміт: «Це була необовʼязкова надмірна реакція [рефері]. Не впевнений, що там тягнуло на вилучення. Шак штовхнув хлопця на газон. Трохи зчепились, поштовхались. Жовта? Абсолютно. Червона? Для обох?! Арбітру бракнуло компетенції».

В підсумку непростий для суддівства поєдинок обернувся скандалом для Бойка, який тільки починає карʼєру в МЛС.

Бойко відсудив у МЛС уже десять ігор. В попередніх теж лунала критика на його адресу


Буквально в попередньому турі, 24-му, у Сергія також видався непростий поєдинок. Цього разу в Колумбусі, де місцева команда приймала «Нью-Йорк Сіті» і зіграла з ним в підсумку 1:1.

В тому матчі, багатому на ігрові зіткнення (22 фоли, 11 жовтих, одна червона), попередження отримали не лише гравці, але й члени тренерського штабу господарів.

Так перше в карʼєрі вилучення заробив головний тренере «Колумбус Крю» Вілфрід Ненсі – за те, що дозволив собі вийти на поле під час гри в кінці матчу. Незабаром після того, як суперник зрівняв рахунок та уникнув поразки.


Після гри Ненсі наче дорікнув українському арбітру тим, що той втратив контроль над грою: «Арбітри знають, що я поважаю їхню роботу. Я знаю, що їхня праця нелегка. Але те, чому я втратив контроль над собою… Вау, у мене навіть слів нема».

Втім, згодом суддівський комітет МЛС підтвердив, що конкретно в тому епізоді Бойко все зробив правильно. Бо після розгляду розширив дискваліфікацію Ненсі на ще один додатковий матч.

На фоні останніх двох матчів, які обслуговував Сергій, загальна статистика його поєдинків у МЛС більш врівноважена та менш скандальна. У вісьмох інших зустрічах українець лише раз показав червону, й та була не прямою, а другою жовтою.

Щодо пенальті, то таких він загалом у попередніх іграх призначив стільки ж, скільки у свіжому поєдинку в Нешвіллі – три.

Що стосується жовтих карток, то їх Сергій в середньому демонструє в МЛС по 5.4 за матч.

З іншого боку, залишається загадкою, чому Бойко почав судити в Штатах, якщо ще на початку року ФІФА включила його в список суддів від України. При цьому ще восени він судив єврокубкові матчі як український суддя.

Tribuna.com звернулась за поясненням ситуації в УАФ. Там відповіли, що комітет арбітрів незабаром має опублікувати заяву з цього приводу.