9 липня 2023 14:31

В ISW проаналізували дії Ердогана, який відпустив в Україну захисників "Азовсталі"

Фото - ua.depositphotos.com


Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Україна "заслуговує членства в НАТО" напередодні саміту 11-12 липня.


Таку заяву турецький лідер зробив на спільній прес-конференції з українським президентом Володимиром Зеленським. Аналітики Інституту з вивчення війни (ISW) зазначити, що Ердоган також висловився за продовження "зернової угоди" і заявив, що обговорить обмін військовополоненими з президентом РФ Володимиром Путіним, коли той приїде в серпні до Туреччини.


Аналітики звернули увагу на те, що зі Стамбула Зеленський повернувся з п'ятьма українськими командирами, які брали участь в обороні маріупольського заводу "Азовсталь", хоча раніше Україна і РФ, за турецького посередництва, домовилися, що вони залишаться в Туреччині до кінця війни. В ISW привели реакцію Кремля, який заявив, що Туреччина і Україна порушили цю домовленість.

Однак, як вказали аналітики, у російських воєнкорів була інша реакція. Вони розкритикували російський уряд, поставивши питання, чому російська влада взагалі дозволила військовополоненим проживати в третій країні, яка не симпатизує РФ.

"Заяви Ердогана про заявку України на членство в НАТО на додаток до звільнення захисників "Азовсталі" є помітним зрушенням у відносинах РФ і Туреччини, хоча глибина і сталість очевидної підтримки Ердоганом України в даний час неясні", - підсумували аналітики