26 червня 2023 22:30
1

Блогер: "Єдина біда "Динамо" з приходом Ярмоленка - втрата Буяльського"

Блогер Михайло Смоловий у своєму Телеграм-каналі розбирає гру Андрія Ярмоленка за "Аль-Айн" на фоні повернення футболіста до "Динамо".


Ярмоленко. Сезон в Аль-Айні та необхідність в Динамо.


xThreat з гри та розподіл за зонами

Думав за допомогою неперевершених в кастомізації радарів Driblab порівняти імпакт на атаку Ярмоленка з Кабаєвим (як вінгера з найбільшим ігровим часом). Але потім згадав настанову батька після завершення школи: «Ніколи не порівнюй хуй з пальцем, сину!».


Ігровий інтелект Андрія призвичаївся до позиційного нападу. Владислав же поки застряг в транзитному, а вже вік солідний...


Дуже часто помічаю у вболівальників Динамо «зі стажем» сильну фіксацію на успіхах 70-х та 80-х. Ці люди, наприклад, вже не вирощують махорку та не крутять папіроси, а смокчуть айкоси. Їдять на ура не савєцьке морозиво, а сучасне із пальмовою олією. Їздять на автівках з автоматом та ABS. Для них це новий вимір нормальності, вони приймають ці зміни. Лише футбол...він має бути «як у дитинстві».


Одна з головних проблем Динамо, до якої детально ще обов’язково повернемося іншим разом, не в захисниках, що привозять, та не в нападниках, що не забивають. Проблема у невідповідності кадрів (ресурсу) до задач і викликів, які стоїть перед командою. Киянам довелося в переважній більшості поєдинків дуже багато грати з м’ячем, відбиваючись від контратак. А гравці банально до цього не готові:


⁃ в Динамо U19 вчать грати у футбол, щоб...протистояти Динамо за стилем
⁃ а ІМС жбурляє бабло гравцям, яких ніхто і ніколи не вчив грати у футбол з позиції сили


Тому вітаю повернення Ярмоленка. Шкода, що заради нього доведеться втратити іншого перевіреного часом лідера, а не згадане вище прізвище...

В Реброва Ярмоленко провів хороший сезон. Не на ЗМ турніру, але якість давав. Мапи найбільших загострень з гри яскраво демонструють його еволюцію та очевидне падіння фізичних кондицій. Саме через фізику у багатьох і підгорає. Дарма. В Динамо для фізики є Тимчик, але в нього немає мозку: лише рефлекси, прибіг/подав. Проте мозок є у Ярмоленка - він компенсує дефіцит Тимчика. А Сашко компенсує нездатність Андрія покривати усю довжину поля туди-сюди. Ситуація win-win!


Як бачите на мапі, то з 50 найбільших загострень, лише 6 сталося в периметрі штрафного. Досить мало (лише 8) у зоні справа від штрафного майданчику.


Найгарячіші зони для Андрія в Аль-Айні:


⁃ правий напівфланг (20% дій, або 17 з 50)
⁃ перша третина правого флангу, що ближча до центральної лінії (20% дій, або 17 з 50)
⁃ друга третина правого флангу (15% дій, або ж 13 з 50 дій)


Загалом в цих трьох зонах створено 37 з 50 найгостріших дій Андрія. Це ідеально метчиться з профайлом Тимчика (м’язи):


⁃ Андрій виконує купу глибоких загострень (або в транзиціі або в позиційному нападі), це той сегмент, де регулярно лажає Тимчик
⁃ Андрій практично не лізе в ширину, як умовний Кабаєв, залишаючи простір фулбеку (м’язи Тимчика дозволять йому туди добігати)
⁃ Андрій багато передач отримує в напівфланзі, коли атака з транзитної переходить в позиційну, та здатен загострювати й там

Іншими словами - Ярмоленко надасть гнучкості на будь-якому етапі атаки. Чого не зміг в Динамо навесні ніхто після трансферу Циганкова. Хіба Зая, але й він переважно фіксувався на зонах завершення, скидаючи функцію розіграшу на інших. Ну, може Парріс епізодично демонстрував хороший плеймейкінг.


Пасуючий Ярмоленко в поєднанні з Буяльським на прийомі, то була б пизда усім колгоспам з їх 10 захисниками.


Але зарплатний фонд Андрія ІМС формуватиме не із ЗП Кабаєва та таких же з 0 імпактом на гру, а саме з Буїною.


Тож ІМС закриваючи одну проблему, може створити іншу. Одного лише Ваната може не вистачити на прийом. Булеца і Царенко плеймейкери, доведеться фундаментально перенавчати не стягуватися до Ярмоли, а відкриватися в штрафному. Лєднєва перевчити не змогли. Та й знову коли: час, який можна було б на це витратити, витратять на логістику пов’язану з єврокубками.


ІМС реально не доганяє, звинувачуючи в чомусь Бую. Проблема не він - а відсутність постачання на нього м’ячів в районі зони 14 (півколо). Тепер він закриває Ярмоленком проблему постачання та плеймейкінгу, але куди і кому Андрієві тепер пасувати.

Як би так не виявилося, що жага економії не обмежила вже від початку наявний потенціал Ярмоленка.


А це цілком може статися. І скупий заплатить...тричі:


⁃ Ярмоленко не дасть 100% того, що може дати, бо Бетмену потрібен Робін
⁃ команда втратить імпакт, який давав Буяльський (загадайте матч збірної з Мальтою та його появу в ньому), це може коштувати очок в низці ігор
⁃ ну, й зарплатку Кабаєву все одно доведеться платити

Ярмоленко. Сезон в Аль-Айні


xThreat з гри та розподіл за зонами


Продемонстроване Ярмоленком в Аль-Айні ідеально збігається з тим, чого Динамо катастрофічно бракувало в сезоні 2022/2023. А після продажу Циганкова взагалі прирікло на біль і страждання.

Андрій помітно менше став загострювати безпосередньо біля чужих воріт (7% в штрафному та 9% справа від штрафного). Проте зросла кількість глибоких загострень (55% з правого напівфлангу, правої першої та другої третин флангу).


Вік і фізика дійсно дають про себе знати. Але в Динамо для бігової роботи є Тимчик! В Ярмоленка є інтелект, якого бракує фулбеку. Їх поєднання пахне вдачею.


Єдина біда з приходом Андрія - втрата Буяльського. А втрата Віталія може створити вже іншу проблему, яка суттєво обмежить потенціальний імпакт самого Ярмоленка: з’явиться плеймейкер, зникне ресивер. Але ІМС, мабуть, не дивився гру з Мальтою...

Аби шо...як завжди