25 травня 2023 15:49

Рейна про Артету: "Мікель народжений, щоб бути тренером. Філософія "Барси" – дозволити процвітати партнерам, те саме він робить в "Арсеналі"

Хосе Рейна вважає успіх Мікеля Артети як тренера заслугою академії «Барселони».


«Думаю, у «Барселоні» гравців на його позиції готують найкраще. Вони зрештою розуміли футбол краще за інших, і це був нормою.

Мікель народжений, щоб бути тренером, гадаю. Він демонстрував свій інтелект як на полі, так і поза ним.

Філософія полягає в тому, щоб ставити своїх товаришів за командою вище за себе. Це означає, що потрібно відкинути своє его. Деякі гравці не прийняли це і не досягли успіху. Інші розуміли, що не про те, щоб пожертвувати собою, а про те, щоб пристосувати свою гру під партнерів.

Саме це робили Артета та Гвардіола: коли гравець отримував м'яч, то говорив «дякую», бо той прилетів саме так, як він того хотів. Артета, як і Пеп, був безкорисливий і грав інших. Його суть полягала в тому, щоб працювати на команду та допомагати іншим процвітати.

Те саме він зараз робить і зі своїми гравцями [в «Арсеналі»]: він тренує їх так, щоб їх єдиним пріоритетом була співпраця з товаришами по команді. Артета намагається створити середовище, в якому процвітає креативність», – сказав воротар «Вільярреала», який раніше виступав за «Барселону».