8 травня 2023 17:45

"Це футболіст не для "МанСіті" чи "Барси". Журналіст розповів, коли Шапаренко повернеться на поле та розібрав його ігрові якості

Журналіст Віктор Вацко розповів про терміни повернення хавбека "Динамо" Миколи Шапаренка на поле та його перспективи заграти за кордоном.


- Він повернувся до загальної групи та почав тренуватися з командою. Потрібно трохи часу, щоб притерлися зв'язки коліна. Щоб відчути навантаження у футбольному ритмі. Прискорення, спринти, швидкі зміни напряму. Те, що не дасть жодна індивідуальна робота навіть із найкращим тренером у світі.


З того, що я знаю, розраховую, що Шапаренко зіграє у трьох-чотирьох матчах сезону. Безумовно, він один із найсильніших гравців чемпіонату та дуже важливий футболіст для "Динамо". Навіть сліпий бачить, що з ним і без нього – це дві різні команди.


Де б він міг заграти у Європі? Потрібно розібрати його ігрові якості. Я вважаю його яскраво вираженим сучасним центральним півзахисником, який поєднує в собі гарну швидкість, динамічність та чудову працездатність. Плюс якісна робота із м'ячем. Він уміє працювати і на оборону, і атаку. Може пов'язувати гру в центрі поля, просувати м'яч та загострювати атаки, віддаючи ключові передачі.


При цьому Шапаренко є досить атлетичним, щоб витримувати силову боротьбу. Це типова "вісімка". Футболіст, який грає на позиції, яку використовує кожна команда у сучасному футболі. Він дуже командний гравець, який може якісно підлаштовуватись у командний футбол і здатний на індивідуальні якості.


У цьому аспекті я хотів би навести приклад його інтеграції до складу збірної України. Коли він виграв конкуренцію у центрі поля серед футболістів, які грають у амплуа "восьмих" номерів. За стилем футболу Шапаренко поки не для тiки-таки. Це футболіст не для "Манчестер Сіті" чи "Барселони".

Не зважуся говорити, що прямо зараз Микола – гравець для топового європейського клубу. Для гранда, який виборює перемогу в Лізі чемпіонів. Але він гравець для команди, яка виборює Лігу чемпіонів у будь-якому чемпіонаті. Бундесліга, Серія А, Франція, Іспанія. "Лейпциг", "Байєр", "Борусія" Д, "Інтер", "Аталанта", "Марсель", "Ліон". Багато команд можна назвати. Запитання номер один – як швидко він вийде на той рівень, який показував до травми. Питання номер два - який цінник виставить за нього "Динамо", і хто зможе його потягнути. Питання номер три - здатність адаптуватися до життя та футболу в іншій країні. Це вже психологія. Якщо все це буде, ми зможемо говорити про перспективи Миколи потрапити в гранд.