22 квітня 2023 15:18

Блогер: "За 2-3 роки побачимо, що було для розвитку дітей в "Динамо" U-19 кориснішим та важливішим: поразки з грою з м’ячем чи перемоги без м’яча"

Блогер Михайло Смоловий у своєму Телеграм-каналі розбирає гру "Динамо" з "Шахтарем" у першості U-19.


Динамо U19 3:2 Шахтар U19
xG графік


Вчора в прев’ю згадав перший тайм молодіжок. Не всі вловили про що мова, то поясню:


⁃ в першому таймі київські діти володіли м’ячем 26.22% ігрового часу (84 точні передачі)
⁃ в Шахтаря в цей час 73.78% (269 точних передач)


Динамо грало у свій улюблений «різновид футболу». Цього разу Костюка не читав, але, мабуть, знову розповідав про пресинг:


⁃ накривати дійсно деякий час намагалися, але знайти підтвердження успішності до перерви важко
⁃ 83.72% точності пасів вперед у ШД (66.67% у ДК)
⁃ 1 високе повернення м’яча в ДК та 8 в ШД (26:31 загалом)
⁃ 10 низьких втрат в ДК та 4 в ШД (36:43 загалом)

Але журити лише дітей ДК та Костюка не буду. Потрібно журити і інших: ШД жалюгідно виглядав зі своїм контролем. Маючи 73.78% володіння до перерви перетворили їх лише у 6 дотиків до м’яча у штрафному, в киян (що грали без м’яча) - 5!


Єдине що відзначу, то кращу технічну складову в гірняків: виграли 59.52% дуелей в атаці, доки в киян лише...29.03%! Діалло вступив в 11 з 26 командних двобоїв в атаці і виграв аж 2 (18%).

Після перерви ситуація трохи підрівнялася, і Динамо стало більше схожим не на пляжників в Гідропарку, а на професійних футболістів. Відсоток володіння зріс до 42.53%, з’явилися і результати тиску:


⁃ в ШД впала точність передач вперед (до 77.89%), в киян навпаки суттєво зросла (до 81.43%)
⁃ кількість низьких втрат ШД зросла з 4 до 8 (падіння з 10 до 7 в киян)
⁃ кількість високих повернень в Динамо зросла з 1 до 8 (в ШД 8, як в першому таймі)

Без того імпотентний в позиційній атаці Шахтар здувся. Обидва свої голи забивши після кутових.


Перемога. Ок. Для формування з дитячої більш дорослої психіки - це посприяє. Але перебіг подій першого тайму не схожий на формування в гравців ментальності переможців. Динамо нагадувало Інгулець чи Рух в матчах УПЛ проти дорослих киян.


Шахтар наче вчиться грати з м’ячем, але їх діти все одно не стягують позиційний напад. Динамо і не вчиться: в клубі вважають це зайвим.


Як побічний результат навчання, то в гірняків хоча б індивідуальна робота з м’ячем солідніша (вдруге в сезоні Динамо програло боротьбу один-в-один). Динамо навіть Самба не допомагає.


Проте вдруге в сезоні Динамо U19 перемагає в матчі (2:0, 3:2). Тому зачекаємо. За 2-3 роки побачимо, що було для розвитку дітей кориснішим та важливішим: поразки з грою з м’ячем чи перемоги без м’яча.