16 квітня 2023 13:09

"Хотів покинути Україну вже через два місяці". Лукас Перес пригадав період у "Карпатах" та "Динамо"

Фото - ua.depositphotos.com


Нападник «Депортіво» Лукас Перес розповів про період виступів в Україні, де він грав за «Карпати» та «Динамо» з 2011 по 2014 рік.


- Коли я був в Україні, ніколи не думав, що буду грати за такі команди, як «Арсенал» або «Вест Гем». А потім виступати за «Депортіво». Пишаюся тим, де я був, як сюди потрапив і чого досяг. Пішов своїм шляхом.


- Ти залишив дім у 15 років.

- Це важко, бо не думаю, що ти до цього готовий у такому віці. Я жив з дідусем і бабусею, вони дали мені все. Це все було зроблено для мене. І ти йдеш кудись, де тобі все це потрібно зробити. Грав з людьми з інших міст, інших країн.

Але це теж добре - я грав з гравцями з Африки, Південної Америки, Європи. Росіяни, українці, англійці, німці, будь-якої національності. Вам може не подобатися те, що там, ви можете вирішити, що вам більше подобається бути вдома, але як ви про все це дізнаєтеся, поки не проживете цей досвід? А якщо поганий досвід - ти вчишся. Це було добре для мене, допомогло мені зрозуміти, що мені подобається, куди хочу переходити, де хочу бути.

- Невже Україна була такою поганою?

- Це була перша пригода, коли я покинув країну. Мені було 20. Ти їдеш туди, ти покинутий, безпорадний. Я не володів мовою: ні українською, ні російською, ні англійською. Перекладач є, але що буде, якщо ви захворієте? Хто веде вас до лікаря чи в аптеку о 2-й годині ночі?

Мені пощастило, я дуже подружився з Деніелом. Він був еквадорцем, який жив там, навчався в університеті. Він мав фінансові труднощі та приїхав жити до мене. Він мені дуже допоміг. Розмовляв українською мовою. Якби не він - не знаю, де б я був. Ми молоді, але це правда, що у нас як гравців є гроші, порівняно зі звичайними 20-річними. Давайте будемо чесними - гроші допомагають. Але 20 років все одно 20 років, коли ти далеко від дому, без знання мови. Гроші не наближують сім’ю. У цьому сенсі це було важко - ти почуваєшся покинутим. А потім мої товариші по команді були… ну, трохи так, розумієте? Вони не були хорошими одноклубниками. Але не тільки зі мною. І з іншими іноземцями теж.


- Чому?

- Вони погано сприйняли те, що з-за кордону приїжджають люди, які заробляють більше грошей. Вони відчули, можливо, що президент більше любив футболістів, які переходили з інших країн.

- Але в тебе були проблеми й з президентом?

- Мені не заплатили. Я вже був у такій ситуації, тому що перейшов з «Райо», де у нас була така ситуація з власниками клубу сім’єю Руїса Матеоса, де ми місяцями не отримували грошей. У нас не було ні грошей, ні зарплати, ні квартири, за яку можна заплатити. Мені було 18, 19, я не заробив достатньо грошей, щоб мати фінансову подушку, щоб пережити це. У мене не було заощаджень.

Я поїхав в Україну, мені дали бонус за підписання контракту. Перше, що я зробив - купив собі квартиру вдома в Ла-Коруньї й спробував заощадити, що міг. Але після треба прожити чотири місяці без зарплати в Україні. Або він (президент - прим.) вирішив би зменшити зарплату на 20%, 30%. Якщо спитати - чому? Скажуть - бо президент так захотів. І все.

- Але ж ти добре грав. Це не та ситуація, коли ти підвів клуб.

- Мені пощастило - на футбольному рівні все йшло добре. Я забивав голи, перейшов у «Динамо». Але день у день було важко. Мені не платили, були товариші по команді, які мені не допомагали, культура була складною. Я говорив про це з Андрієм Ярмоленком у «Вест Гемі», він визнав багато речей, через які я пройшов. Ми розповідали один одному багато історій.

- Що робити в такій ситуації? Дзвонити своєму агенту?

- Для чого викликати свого агента? Що він може зробити? Вони збираються робити все, що захочуть.

- Чому?

- Бо контракти залишають вас дуже незахищеними. Ось над чим УЄФА має працювати. В Іспанії все легально, все зрозуміло. В Україні – і я говорю про свій досвід, а не про всіх – умови праці були поганими. Ні для мене, ні для інших. Моя зарплата була офіційно 500 євро на місяць.

Ніхто не міг поїхати жити там зі мною. Щоб дістатися туди з мого міста, це чотири-п’ять літаків. Корунья - Мадрид - Прага - Київ - Львів. Одного разу вони перенаправили наш літак до кордону, ми там чекали п’ятнадцять годин, щоб перетнути його. Ми не змогли приземлитися через сніг, тому сіли в Польщі. Водій автобуса, який вони мали, не мав візи для перетину. Нам довелося заплатити деяким людям, щоб вони перевезли нас через кордон на своїй машині. Є багато історій. Я хотів залишити клуб через два місяці.

- Але вибратися не так просто.

- Я був там три роки! А хотів поїхати вже після перших двох місяців.

- То як ти зрештою залишив Україну?

- Добре граючи.

- Треба було переконувати президента відпустити тебе?

- Ні-ні. Президент ПАОК з Салонік був тим, хто переконав його, заплативши. Гарна гра переконала його підписати мене, тому мій відхід з клубу трапився завдяки йому. Він приїхав в Україну битися за мене. Він був росіянином - вони з нашим президентом сперечалися, домовлялися і врешті-решт домовилися.

- Перехід у Грецію - це...

- Величезне полегшення! Професійний клуб. Належний тренувальний майданчик, налагоджені подорожі, справжні готелі. Все справно. В Україні президент засадив би нас у монастир, якби ми його роздратували. Там був цей монастир, яким керували монахині, які здавали кімнати в оренду. Іноді ми залишалися там на ніч перед іграми, спали у двомісних кімнатах. Все це було дуже релігійно, дуже суворо. З часом ти вчишся цінувати цей досвід. Коли після цього потрапив до Греції, ПАОК – найкраща команда у світі, - сказав Перес.