9 квітня 2023 17:06

"Колос" завдяки дублю екс-динамівця розгромив "Металіст 1925"

Дивитися матчі "Колоса" навесні 2023-го року - непросте випробування. Впорається з ним може не кожен, а тільки справжній поціновувач українського футболу. У другому колі команда Ярослава Вишняка встигла провести чотири матчі, у яких сторони забили у сумі три голи. І кожен із них прийшов після стандарту. Такий футбол. Коуч ковалівців зміг непогано налагодити гру біля власних воріт, а також контроль у безпечній зоні. Однак коли "Колосу" потрібно атакувати та вести гру першим номером - починається справжнє "шоу". Не допомагали ні наявність чотирьох форвардів у заявці, ні зміна схем (починали з 4-2-3-1, потім перейшли на 4-4-2, але невдовзі повернулися до власної класики).


"Металіст 1925" також забиває мало, причому ще й має деякі проблеми в обороні. Команда Едмара - Голодюка непогано виглядає за рахунку 0:0, проте варто пропустити перший гол, як усе закінчується. Так було проти "Шахтаря" (підсумкові 0:7), так сталося й тиждень тому проти "Дніпра-1" (0:3). І якщо наставник "Колоса" може часто ротувати лінію атаки, сподіваючись знайти ідеальне поєднання, то тренерський штаб харків'ян позбавлений цього привілею. Через коротку лаву запасних, у "Металіста 1925" кожен кадр на рахунку, а тому виліт будь-якого футболіста - величезна втрата. Сьогодні команда, наприклад, не могла розраховувати на голову креативника, в особі Русина, який отруївся перед грою.


Матч розпочався просто ідеально для "Колоса", оскільки команда повела у рахунку. Причому забити вдалося після першого підходу до чужих воріт, що в цілому виглядало дивно. Мякушко протягнув сферу лівим флангом, після чого прострілив у чужий штрафний майданчик, де в дотик зміг пробити Оріховський - 1:0. І це шостий гол для найкращого бомбардира "біло-чорних", правда лише другий з гри. Так, Павло непогано виконує пенальті. Швидкий пропущений не залишив вибору харківському колективу, який змушений був грати довго з м'ячем, щоб пройти досить компактну оборону суперника. Виходило рідко, проте свої моменти гості все одно створювали. Був непоганий підхід до чужого штрафного, який призвів до падіння Чирука - арбітр після можливого фолу промовчав. Незабаром трохи не вистачило Бичеку, щоб дотягнутися до сфери після подачі Ременюка. Було близько. Ну а свій головний шанс у першому таймі "Металіст 1925" мав перед свистком на перерву - хороша комбінація призвела до удару Габелка, щоправда, капітан харків'ян трохи затяг з прийняттям рішення, дозволивши захиснику постріл заблокувати.


"Колос" був не менш небезпечним під час контратак, знайшовши ще в першому таймі свій другий гол. Кравченко елегантним пасом п'ятою вивів на ударну позицію Лисенка. Удар досвідченого форварда було заблоковано, однак він зміг доставити круглого до Оріховського, який своїм ударом після розвороту подвоїв перевагу господарів. Хороший тайм для ковалівців, нічого не скажеш. У другій половині проблеми "Металіста 1925" продовжували збільшуватися. У команди мало що виходило в атаці, в Ковалівці пішла сильна злива, яка точно не грав на руку команді, що програє, так ще й заміни тренерського штабу не змогли поліпшити становище. Щобільше, у середині тайму "Колос" відзначився втретє, остаточно вбивши інтригу. Мякушко видав черговий класний прохід лівим флангом, знайшов передачею свіжого Безбородька, який потужним ударом пробив повз Мозіля. На жаль, кіпер харків'ян провів один із найгірших для себе матчів в УПЛ, оскільки як мінімум у двох пропущених голах на ньому лежить частинка провини.


Про наступні події скажемо коротко. "Металіст 1925" намагався щось вигадати попереду, щоб забити хоча б гол престижу, проте у них не вийшло нічого. Зовсім. Згадується хіба що удар Курила після кутового, що стало єдиною небезпекою біля воріт Волинця. Вишняк потихеньку почав прибирати з поля основних виконавців, давши резервістам трохи ігрового часу. Дебютувати вдалося навіть молодому Криворчуку, який відразу відзначив цю подію жорстким підкатом і жовтою. За підсумками, ковалівці взяли несподівано легкі три бали, скоротивши відставання від "Кривбасу" (мінус один) та "Олександрії" (мінус п'ять). Так, останні мають ще гру в запасі, проте хто знає, за дуже вдалого збігу обставин "біло-чорні" можуть навіть поборотися за п'яте єврокубкове місце. Чому б трохи не помріяти?


VBET ліга. 20-й тур


9 квітня, Ковалівка, стадіон "Колос"


Колос - Металіст 1925 3:0


Голи: Павло Оріховський 3, Павло Оріховський 35, Денис Безбородько 64


Колос: Євген Волинець, Роман Гончаренко, Володимир Лисенко (Денис Безбородько 53), Павло Оріховський (Євген Смирний 68), Вадим Мілько, Олександр Чорноморець, Микита Кравченко, Сергій Чоботенко, Сергій Мякушко (Сергій Болбат 68), Олег Ільїн (Олег Криворучко 81), Андрій Богданов (Владислав Велетень 81)


Металіст 1925: Олег Мозіль, Дмитро Капінус, Ярослав Мартинюк, Андрій Ременюк (Абдулла Абдуллаєв 65), Ігор Курило, Костянтин Бичек, Дмитро Кравченко, Артем Габелок, Максим Жичиков, Микита Безуглий, Андрій Чирук (Владислав Дмитренко 65)


Попередження: Андрій Богданов 52, Олег Ільїн 78, Олег Криворучко 83