5 квітня 2023 14:00

Чеферін про критику АПЛ: "Після відмови від Суперліги її демонізували. Але це одна з найегалітарніших систем у світі, цю модель треба не знищувати, а слідувати їй"

Президент УЄФА Олександр Чеферін став на захист АПЛ і відповів тим, хто критикує лігу


Організатори Суперліги Європи та президент Ла Ліги Хав'єр Тебас – серед тих, хто каже, що АПЛ спотворює футбольний ринок.


«Ми не повинні забувати, що заздрість ніколи не була добрим порадником. З того часу, як британський уряд, уболівальники та клуби сказали «ні» Суперлізі, Прем'єр-лігу демонізували та затаврували як самостійну Суперлігу, яку необхідно повалити.

Однак успіху Прем'єр-ліги не було досягнуто випадково. Взявши на озброєння зухвалий підхід, заснований на баченні, стратегії та великій старанній роботі, лідери АПЛ та клуби розробили чудову модель, засновану на спортивних заслугах та егалітарному розподілі багатства.

Це одна з найегалітарніших (егалітаризм – концепція, в основі якої лежить ідея, що передбачає створення якогось суспільства з рівними соціальними та цивільними правами всіх членів цього суспільства, і, як ідеал – рівність прав та можливостей; протилежність елітаризму) систем у світі. Це не та модель, яку слід знищити, а та модель, яку слід слідувати.


І дозвольте мені заспокоїти тих, хто побоюється, що англійський футбол зламає все на своєму шляху. Цифри не брешуть: за останні 20 років Лігу чемпіонів п'ять разів вигравали англійські клуби. Лише двічі за останні десять років англійський клуб завоював цей культовий трофей.

Це правда, що заздрість бачить усе, окрім правди», – сказав Олександр Чеферін на конгресі УЄФА.

Він звернув увагу, що в 1/4 фіналу Ліги чемпіонів більше італійських команд, ніж англійських, незважаючи на велике відставання Серії А від АПЛ у фінансовому плані.