25 березня 2023 14:10

Франческо БАРАНКА: "В Україні ми практично перемогли практику ставок на договірні матчі у футболі"

Голова Комітету з етики та чесної гри УАФ Франческо Баранка прокоментував ситуацію з договірними матчами й нелегальними ставками в Україні.


Швейцарська транснаціональна корпорація Sportradar зі штаб-квартирою у Санкт-Галлені оприлюднила звіт «Корупція у ставках та договірні матчі 2022 року». Він відображає ситуацію зі ставками у світі спорту в цілому та у футболі зокрема.

Дослідження також аналізує стан справ щодо договірних матчів і незаконних ставок, уточнюючи, що 2022 року було виявлено 1212 підозрілих подій у 12-ти різних видах спорту та в 92-х країнах із загальної вибірки у 850 тис. подій. У звіті зазначається, що у 99,5% подій не виявлено спроб договірних матчів, і жоден вид спорту не перетнув позначки підозри в них в 1%.

Такі результати прокоментував Франческо Баранка, голова Комітету з етики та чесної гри Української асоціації футболу. «Хочу підкреслити, що в Україні ми практично перемогли практику ставок на договірні матчі у футболі. Чемпіонат країни відновився в серпні 2022 року, і з того часу з УЄФА не надходило жодних повідомлень про підозрілі поєдинки чи події», — наводить його слова видання Аgіmеg.

«Це заслуга процесу підвищення прозорості у футболі, а також внутрішньої системи моніторингу, яка дозволяє нам негайно втручатися, щойно ми отримуємо якийсь сигнал. Завдяки угоді з нашим ТБ-провайдером ми фактично можемо негайно перервати пряму трансляцію поєдинку в разі підозри на його договірний характер. Тому в драматичний для України момент від футбольного світу надходить сигнал надії та позитиву, — додав Баранка. — Причому я хотів би підкреслити, що, наприклад, Росія стабільно посідає друге місце серед країн світу з найбільшою кількістю фальсифікованих матчів і подій, поступаючись 2022 року лише Бразилії. Показово, що деякі футболісти, які виступали в Україні, але під час війни перейшли в чемпіонат Росії, виявилися причетними до підозрілих матчів і спроб їхньої організації».

Насамкінець Франческо Баранка прокоментував шанси національної збірної України, яка бере участь у кваліфікації Євро-2024 в одній групі з Італією: «Команда хороша, у ній багато яскравих індивідуальностей і ще більше бажання виступити добре й вийти з групи. Звісно, це буде нелегко, збірна, як і клубні українські команди, змушена їздити на гостьові матчі дуже виснажливими й некомфортнимии маршрутами, проводячи багато годин в автобусах і роблячи складні пересадки. Але надія завжди є, і поєдинки з Італією у вересні та листопаді, я впевнений, матимуть прекрасне емоційне тло».


Фото - УАФ