16 січня 2023 17:32

Олександр СОПКО: "Жирона" практично через тур грає з учасниками єврокубків, для Циганкова це нормальний хід, щоб протестувати свої можливості"

Останніми днями дуже активно мусується тема можливого переходу хавбека "Динамо" Віктора Циганкова до "Жирони", яка нині посідає 11-те місце в турнірній таблиці іспанської Прімери.


Своєю думкою про перспективи такого трансферу для 25-річного Циганкова в разі його здійснення поділився з Footboom відомий футбольний експерт Олександр Сопко.

- Я б не сказав, що для Циганкова варіант із "Жироною" - це крок уперед. Але й не вважаю, що це крок назад. Я б, скоріше, охарактеризував це перезавантаженням, оскільки в "Динамо" він явно закис, як, власне, і вся столична команда зупинилася. Тому він для себе потребує нового виклику, нової мотивації.

"Жирона" не топ-клуб, але, можливо, в цьому й немає трагедії, оскільки це клуб з амбіціями. Це дуже перспективний проєкт, враховуючи, що там амбітні власники, з Близького Сходу. Мені вдалося подивитися кілька ігор цієї команди, вони показують дуже симпатичний футбол і видно, що команда розвивається, ставиться значно вища мета, ніж інколи пограти в Прімері. Тому якщо вони зможуть зібрати новий склад, посиляться ще гравцями, то за іспанськими мірками це буде хороший клуб.з європейськими амбіціями. І взяти участь у такому проекті Циганкову, можливо, якраз і буде корисно. Ну а там він буде на радарах великих іспанських клубів, це все-таки один із європейських топ-чемпіонатів. І якщо Віктор додасть, розкриє весь свій наявний потенціал, то можливі й наступні пропозиції.

- Були в мережі розмови про варіант з "Андерлехтом", це тільки розмови чи там могла бути реальна пропозиція?

- А чим "Жирона" гірша? Вона практично через тур грає з командами, які виступають у єврокубках, я не кажу вже про "Реал" із "Барселоною". По суті, це ігри в Лізі чемпіонів. А з ким грає у своїй лізі "Андерлехт"? Із "Генком", із "Брюгге". Але за всієї поваги, це трохи не той рівень. Плюс у плані особистого контракту, не думаю, що "Андерлехт" міг запропонувати умови вищі, ніж "Жирона". Тож нормальний хід для того, щоб на тлі іспанського чемпіонату протестувати свій потенціал, свої можливості.

-Можна сказати, що для Циганкова зараз краще піти, оскільки це останній шанс не стати в перспективі, умовно, другим Хачеріді?


-Ніколи не кажи "ніколи". Багато є прикладів, коли гравці рано починають і також рано закінчують, багато було зірок, які рано переходили, і в них нічого не виходило. І чимало було випадків, коли у футболіста був пізній трансфер, у зрілому віці, всі думали, що він поїхав догравати. А в результаті у гравця відкривалося друге дихання, і він демонстрував чудові результати. Межі досконалості немає, якщо ти цього дуже сильно хочеш. Усе залежатиме від характеру Віктора, його амбіцій, наскільки він жадібний до футболу, до свого розвитку. 25 років - вік, коли здається, що футболіст уже сформувався, не може особливо додати. З іншого боку, не виключено, що в нього є ще нерозтрачений потенціал, який у "Динамо" не вдалося витягнути ні Луческу, ні його попередникам.

Цікаво буде за цим поспостерігати, оскільки дуже довго Циганков був у рейтингах найдорожчих українських футболістів, ми бачили його здібності, талант. А тепер подивимося на суто лабораторний дослід, без домішок та іншого. Ти потрапив у хорошу лігу, де гратимеш проти класних команд. І там буде видно, що ти з себе представляєш. Будемо тримати кулаки, щоб у Віктора все вийшло.