12 грудня 2022 23:30

У ФІФА хочуть відмовитися від наміру проводити чемпіонат світу що два роки, але підтримують ідею зимового мундіалю

ФІФА планує відмовитися від ідеї проводити чоловічий чемпіонат світу з футболу що два роки. Про це в коментарі L'Equipe повідомив директор ФІФА з питань розвитку й консультант катарського beIN Sports Арсен Венґер.


Раніше у ФІФА розглядали варіант проводити чемпіонат світу серед чоловіків удвічі частіше: замість що чотири роки – кожні два. Проти цього наміру виступили Європа (УЄФА), Південна Америка (КОНМЕБОЛ), низка жіночих ліг, а також деякі окремі футболісти, як-то лідери збірних Франції й Польщі Кіліан Мбаппе та Роберт Левандовські. Головними аргументами "проти", серед інших, були перенавантаження графіку футболістів, конфлікти в календарі з континентальними першостями та збільшення прірви між розвитком чоловічого й жіночого футболу.


Сам Венґер ще в 2021-му був прихильником цієї ідеї, проте під час чемпіонату світу-2022 зізнався, що організація відмовилася від неї. Утім, за словами колишнього наставника "Арсеналу", ФІФА натомість готова піти на інший непопулярний крок: знову провести зимовий мундіаль, як нині в Катарі.


"Мене попросили подумати про це, і мені здалося, що це непогана ідея", – поділився Венґер своєю точкою зору щодо проведення чемпіонатів світу що два роки.


Директор з питань розвитку зазначив, що наразі ФІФА не планує відмовлятися від чотирирічних циклів, адже зміни призвели б до "повного перегляду графіку кваліфікації", на що організація зараз не готова.


Однак Венґер підтримує ідею зміщених чемпіонатів світу, що проходили б в осінній або зимовий період.


"Якщо ми хочемо демократизувати футбол, ми будемо вимушені проводити турніри в африканських країнах, де неможливо грати чемпіонат світу влітку, – пояснив француз. – Ми можемо побачити це на прикладі чемпіонату світу в Катарі: зимовий мундіаль працює. Звісно, багато хто не мав часу добре підготуватися фізично, але принаймні всі підійшли до турніру зі справжньою ментальною свіжістю, чого не завжди вистачало в минулому. Пам'ятаю, як команди починали виступ на чемпіонаті світу психологічно втомленими через те, що підготовчий період пройшов погано..."