1 грудня 2022 23:11

По лезу бритви: Іспанія вибила Німеччину з Мундіалю, програвши Японії

Фото - ua.depositphotos.com


У Досі на Міжнародному стадіоні імені шейха Халіфи відбувся поєдинок заключного туру чемпіонату світу 2022 між національними збірними Японії та Іспанії.


Після перших двох турів саме ці дві команди очолювали турнірну таблицю квартету E, проте якщо іспанці майже гарантували собі вихід до 1/8 фіналу, незалежно від результату, то японцям потрібно було чіплятися за очки, інакше їх потенційно мала обходити Німеччина.


Причому цікаво, що фінішувати на першому місці у групі Е було менш вигідним, ніж на другому. Докладніше про це трохи пізніше, але дуже схоже, що іспанці в перерві поєдинку вирішили вбити двох зайців: залишити за бортом чемпіонату світу Німеччину і вийти на ймовірно слабшого опонента в 1/8 фіналу.


У першому таймі іспанці забили швидкий гол зусиллями Альваро Морати і після цього зупинилися. «Червона Фурія» багато пасувалася в центрі поля, але склалося враження, що не намагалася збільшити розрив у рахунку. На перерву іспанці пішли, ведучи у рахунку 1:0. І в роздягальні вони, напевно, знали, що Німеччина в паралельному матчі веде з мінімальною перевагою і до 7:0 там справа навряд чи дійде.


У дебюті другої половини зустрічі підопічні Луїса Енріке пропустили два м'ячі від Японії і через це опустилися на другий рядок в онлайн-таблиці. Однак у паралельному поєдинку Німеччина зненацька пропустила від Коста-Рики. І тут уже іспанцям довелося хвилюватися, адже у разі перемоги коста-ріканців їм за такого розкладу загрожував виліт з Мундіалю.


І на 70-й хвилині Коста-Рика таки забила у паралельному поєдинку другий м'яч, змусивши Іспанію похвилюватися. Щоправда, досить швидко німці спочатку відігралися, а потім вийшли вперед.


1:2 – Іспанія несподівано програла Японії, проте продовжить боротьбу на чемпіонаті світу 2022. В 1/8 фіналу вони зіграють із переможцем групи F – збірною Марокко, тим самим уникнувши ще й зустрічі з Хорватією, якій протистоятиме Японія. Німеччина, незважаючи на вольову перемогу над Коста-Рикою, змушена пакувати валізи.


Іспанці примудрилися виграти битву, зливши програвши один матч. Однак репутацію цією грою вони собі явно зіпсували, і відбілити її буде дуже непросто.


Чемпіонат світу з футболу 2022. Група Е


Японія – Іспанія – 2:1


Голи: 0:1 – 11 Мората, 1:1 – 48 Доан, 2:1 – 51 Танака.


Попередження: Ітакура (39), Танігуті (44), Йосіда (45).


Японія: Гонда, Йосіда, Танігуті, Ітакура, Нагатомо (Мітома, 46), Моріта, Танака (Ендо, 87), Камада (Томіясу, 69), Кубо (Доан, 46), Іто, Маеда (Асано, 62).


Іспанія: Унаї Сімон, Аспілікуета (Карвахаль, 46), Родрі, Пау Торрес, Бальде (Альба, 68), Бускетс, Педрі, Гаві (Фаті, 68), Ольмо, Мората (Асенсіо, 57), Вільямс (Ферран Торрес, 57).


Міжнародний стадіон імені шейха Халіфа (Доха)