5 листопада 2022 19:40

Скільки заробило "Динамо" в єврокубках

Завершилася осіння стадія єврокубків - тож сміливо можна підбивати загальні фінансові підсумки виступів "Динамо" на міжнародній арені.


Вони, звісно ж, не остаточні, бо частина призових грошей надійде завдяки ТБ-правам. Тут точні суми УЄФА не розголошує, лише відомо, що загальний пул в ЛЧ становить 300,3 млн євро, в ЛЄ - 69,75 млн євро, в ЛК – 23,5 млн євро. Їх розподілять між асоціаціями відповідно до відсотка внеску трансляторів у загальну суму телепулу єврокубків. Потім половину цієї квоти розподілять за результатами команд в чемпіонаті попереднього сезону (у нашому випадку кожен клуб отримає повну частку, відведену Україні в кожному з турнірів), інша половина – пропорційно до кількості зіграних матчів.


Також варто зазначити, що у червні УЄФА за особливою формулою вирахує суму, яку відніме від призових. Це пов’язано зі значним впливом коронавірусу на прибутки сезону 2019/20, який погодилися «розмазати» на 5 сезонів. Це віднімання буде вираховуватися індивідуально з урахуванням прибутків клубів, тож є сподівання, що значно ці числа не зміняться.


Тепер переходимо до власне чистих призових - того, що клуби (не) заробили своїми силами.


"Динамо" Київ


Можна було б скільки завгодно мріяти про більші заробітки навіть у ЛЄ, але для цього треба було б бодай виходити у Лігу конференцій (це було б 300 тисяч євро + гроші за відповідні результати).


12,9 млн за сезон з урахуванням кваліфікації ЛЧ (бо чисто виступами у ЛЄ заробили аж 210 тисяч євро) - напевно, одна з найменших сум призових киян за останні роки.




Історичний коефіцієнт теж доволі серйозно врятував киян. «Динамо» серед 32 учасників групового етапу ЛЄ поступалося лише «МЮ», «Арсеналу» та «Ромі».


До речі, знаєте, у кого найгірший історичний коефіцієнт? Правильно, в АЕК Ларнака.