6 вересня 2022 10:20

Володимир ПЯТЕНКО: "Перемога у Лейпцигу? Це сенсація для нинішнього "Шахтаря"

Сьогодні Шахтар розпочне свої виступи на євроарені. У першому турі групового раунду Ліги чемпіонів підопічні Ігора Йовічевича на виїзді зустрінуться із німецьким Лейпцигом. Своїми очікуваннями від цієї зустрічі з сайтом zbirna.com поділився колишній захисник донецької команди Володимир ПЯТЕНКО.


— Володимире Миколайовичу, наскільки конкурентоспроможним може бути Шахтар у нинішній Лізі чемпіонів?

— На старті турніру гірникам, на мою думку, буде вкрай складно розраховувати на позитивний результат. Донеччани втягуватимуться по ходу змагань. І було б добре, щоб адаптація завершилась до екватора турніру. У Шахтаря, по суті, нова команда, молода, недосвідчена. Так, є старожили, але вони не були лідерами того Шахтаря, який був, наприклад, до війни.


— Чого ви чекаєте від гірників у першому матчі проти Лейпцигу?

— Це не європейський гранд, і стартувала команда у своєму чемпіонаті невдало, причому в останньому матчі Лейпциг був розгромлений Айнтрахтом із рахунком 4:0. Але у будь-якому разі, німці є німці. Шахтар зараз не може стрибнути вище голови, оскільки колективу не вистачає класу, запасу міцності. Це я говорю, виходячи з того, що я бачив у виконанні гірників у Прем'єр-лізі. А ось німецькі команди, навпаки. У них простий матч бундесліги, наче єврокубковий, тому різниця між суперниками поки що велика. Через війну Україну залишили практично всі найкращі легіонери, тож і рівень чемпіонату у нас сильно просів. Так, Шахтар проводив у Європі серйозні спаринги, але це не Ліга чемпіонів.


— Хто в нинішньому Шахтарі може повести за собою команду, адже старожили, які залишилися, більшою мірою діють на оборону?

— Є надія, що виблисне Михайло Мудрик. Він розвивається. І незважаючи на свій молодий вік, це вже гравець європейського рівня. Також може вистрілити Ласіна Траоре, якщо, звісно, він зміг набрати достатні кондиції після тяжкої травми. На жаль, поки що не вражає Олександр Зубков, а це, на хвилинку, гравець збірної України. Хоча йому ще є що доводити. І я не знаю, у якому стані підійде до поєдинку Андрій Тотовицький.


Попри це, Шахтар спроможний зачепитися за позитивний результат у Німеччині?

— Мені хотілося б, щоб гірники стартували в групі з набору очок. Думаю, нічия стала б добрим результатом. Перемога у Лейпцигу? Це сенсація для нинішнього Шахтаря з огляду на ситуацію в нашому футболі та в Україні загалом. Але щоб перемогти, потрібно вичавити з себе все…


Сергій ДЕМ'ЯНЧУК


Фото: Офiцiйний сайт ТК "Футбол 1/Футбол 2/Футбол 3"