19 липня 2022 21:39

"Дніпро-1" мав проінформувати Йовічевіча про продовження контракту до 20-го червня. Клуб зробив це 17-го

Журналіст Сергій Болотніков у своєму телеграм-каналі розповів деталі переходу колишнього головного тренера "Дніпра-1" Ігора Йовічевіча в "Шахтар".


- Угода хорватського тренера з його попереднім клубом передбачала 2-річний термін, який закінчувався 30.06.2022. Але у "Дніпра-1" дійсно була опція в односторонньому порядку продовжити контракт ще на рік, з автоматичними підвищенням зарплати на 30%.

Інакше кажучи, це як 3-річний контракт, тільки клуб має право безплатно розірвати його в останній рік. Тобто Йовічевіч мав 2 роки гарантовані, а третій мусив ще заслужити. Він це зробив – вивів "Дніпро-1" в єврокубки. Тому клуб вирішив продовжити угоду.

Йдемо далі. Тут важливі деталі. Якщо вірити моїм джерелам, для продовження контракту не потрібна нова угода і, відповідно, свіжий підпис Йовічевіча. "Дніпру-1" було достатньо до 20 червня проінформувати тренера про рішення клубу продовжити контракт. "Дніпро-1" зробив це 17 червня. Якщо все це правда, то на момент домовленості з "Шахтарем" у Йовічевіча справді був старий контракт з "Дніпром-1", який автоматично продовжився.

Чому ж тоді "Дніпро-1" не йде в суди? Бо це нічого не змінить – навіть якщо довести в усіх інстанціях, що контракт справді було продовжено, все рівно є правило ФІФА, яке дозволяє заморозити цей контракт на рік. Формально ні Йовічевіч, ні "Шахтар" нічого не порушили.

Тобто ціль розбірок "Дніпра-1" з "Шахтарем" і Йовічевічем – не визнати перехід незаконним і зупинити його, а лише довести, що донецький клубі і хорватський тренер скористались саме правилом ФІФА. І це типу аморально, бо "Шахтар" сам жалівся на це правило і взагалі без війни цієї ситуації не трапилось би. Цікаво тепер почути більш детальне пояснення від "Шахтаря", - написав Болотніков.