19 червня 2022 15:41

Володимир ЄЗЕРСЬКИЙ: "Є гравці, яких ми ведемо, а коли вони підходять до повноліття, активізуються збірні країн, в яких вони проживають"

Головний тренер збірної України U-19 Володимир Єзерський розповів про можливість виклику молодих гравців, які грають за кордоном.


– Селекція вашої збірної буде всіх переглядати молодих українців, які грають у Європі?


– Найголовніше, щоб були можливості для перегляду, щоб були фінанси робити ці збори. Було багато планів до війни.

Зараз дуже не просто зробити збори в Україні, якщо велика група гравців знаходяться за кордоном, і навпаки – провести збори за кордоном, на це потрібні кошти і багато технічно-організаційних нюансів.

Хотілось би, щоб такі можливості були. Тоді буде можливість добре та якісно подивитись ту плеяду гравців, які опинились закордоном, щоб зрозуміти, хто відповідає рівню збірної. Подивимось, але зараз треба думати проте, як перемогти ворога.

– Я був у Менхенгладбаху, коли Україна грала проти «Борусії». Там познайомився з Артуром Голубицьким, він все життя грає у футбол в Німеччині, нараз виступає за «Бохум» U-19. У нього український паспорт і він мріє грати за Україну. Яка ймовірність, що він отримує шанс?


– Тут багато складових є. Останні 2,5 роки були проблеми з ковідом, ви ж знаєте, що кордон без тестів не пройшли б. А зараз взагалі війна. Непростий період. Багато проблем в організаційних нюансах.


Це ж треба збиратися, переглядати цих хлопців. Але як тільки така можливість з’явиться – повірте… Ми розуміємо, що є когорта футболістів, по можливості ведемо їх.


Але є інша сторона. Є гравці, яких ми ведемо, запрошуємо до збірної, а коли вони підходять до повноліття, коли вже можуть підписувати контракти професійні – активізуються ті збірні, в яких країнах вони проживають. І вони одразу роблять пропозиції.


У цьому віці і в цей період батьки, як правило, обирають виступати за місцем проживання. І тому є багато таких питань. Потрібно гравцям та батькам одразу визначатись, яку країну вони хочуть захищати.


Знаємо, що у Німеччині, Іспанії, Італії та інших країнах Європи є багато наших талановитих гравців, з українським корінням, які виїхали. Ми не проти, щоб вони грали за нас.


Але два фактори: технічно, як відслідкувати їх усіх, щоб зрозуміти, хто відповідає? Це потрібно робити збори. На жаль, зараз зайвої можливості робити такі збори – немає.


А інше питання, коли у майбутньому ці гравці, вже у 16-17 років приїжджають залюбки, а потім у 18 – вони вже на виду, відповідають рівню збірної не тільки нашої, а й тієї країни, де вони виступають. І отримують звідти також пропозиції.


Є приклади, не буду називати прізвища, коли рішення приймали батьки. І ми нічого не змогли з цим зробити, – сказав Єзерський.


Фото - УАФ