14 червня 2022 15:39

Блогер: "Все, що сталося зі збірною України у травні-червні не можна вважати якоюсь несподіванкою"

Блогер Михайло Смоловий у своєму телеграм-каналі виклав прев'ю до сьогоднішнього матчу Ліги націй Україна – Ірландія.


- Україна v Ірландія

Прев’ю

Змінив вибірку на свіжішу, вже «лігонаційну». Вона багато в чому показова. В нас доволі суттєві зміни в порівнянні з відбором до ЧС, можете покрутити вище до попередніх прев’ю, щоб переконатися. Але якщо покрутите ще вище, то можете знайти прев’ю періоду роботи Мальдери.

Що на сьогодні є проблемою, яка вже вартувала нам ЧС? Хороші моменти. Вони є, але ми не створюємо їх в достатній кількості, щоб забезпечити собі результат без зайвого клопоту.

Збірна України передостання в Лізі В Ліги Націй за якістю середнього удару - 0.074 xG. Нижче лише вірмени з їх взагалі сміховинними 0.052 xG.

А тепер давайте повернемося подумки у вересень 2021 до презентаційного в’ю Петракова:

- «я нє іграю на проценти для СМІ»
- «я і мой штаб такім нє занімаємся»
- «я і мой штаб прєдпочітаєм ефектівний контроль»

Потім згадуємо його осінні поєдинки, де збірна частину матчу грала за принципами Мальдери, а частину в т.з. «ефектівний контроль».

Тож усе що відбулося із збірною у травні-червні не можна вважати якоюсь несподіванкою. Усе до того йшло від початку, як би сумно не було це констатувати. Ми поступилися місцем на ЧС валійцям ще у вересні, бюджетним призначенням.

На пальцях:

- Україна поки що друга в Лізі В за відсотком володіння (61.3%)
- Україна поки що друга в Лізі В за темпом (16.2 передачі на хвилину)
- Україна поки що друга в Лізі В за точністю передач (89.4%)
- Україна ділить перше місце в Лізі В за точністю пасів до фінальної третини (80.1%)
- Україна лідер Ліги В за кількістю передач з просуванням (80.45/90)

Напевне лише породисті совки стануть сперечатися, що Петраков ступив на тонкий лід: він ніколи не був, не є та навряд стане у 65 років спеціалістом саме в таких кейсах (~60%+ володіння та ~89% точності передач). Єдиний, хто наразі здатен хоча б якось допомогти гравцям теоретично - Авраам!

Тому увесь наш контроль, аж ніяк не можна назвати ефективним. Бо тут потрібні дієві принципи та алгоритми, а не тости з весілля вчительки фізкультури та трудовика. Попри усі наші звершення з володінням м’яча:

- 20 з 28 ударів ми завдали з-за меж штрафного
- з 16.36/90 дотиками в штрафному ми лише на 1 перевершуємо середній показник Ліги В (15.34/90)
- займаємо третє місце з кінця за ключовими передачами (1.82/90)

Тож усе завершується у цьому анекдоті банально:

- гравці, що звикли до принципів Мальдери (та вподобали їх) намагаються по пам’яті їм слідувати, але через відсутність якісного «корегування вогню» не підтягується конверсія
- а Петраков, як весільний генерал може активно жестикулювати за межами поля, розповідати тости після матчу «взять отвєтствєеность і забіть», але якісної теорії позиційної атаки дати не у змозі

Ось лише з фізикою все відносно адекватно, тьху-тьху:

- поступаємося в Лізі В у інтенсивності єдиноборств (6.7) лише Албанії (6.8)
- а інтенсивність пресингу взагалі найвища у Лізі В (7.68 PPDA)

А що Ірландія? Вона залишається з 0.081 xG середнього допущеного удару в захисті найкращою в Лізі В.

Тому нас сьогодні вчергове очікує тест на зрілість:

- збірна піде шляхом, який пропонують лідери (про що через день говорят наші визнані інсайдери) та знову гратимемо зручним для лідерів першим номером, але матимемо при цьому труднощі в позиційних атаках (без якісного корегування теорії та принципів попередників)
- збірна піде шляхом, який пропонує тренер та гратимемо в петрабол, що відкриє нам доступ до їх штрафного майданчику, проте й виявить наші власні проблеми в захисті

Тому тут вибір світоглядний: між системою (яка потребує подальшого вдосконалення) та «взять отвєтствєеность і забіть». Кожен обирає те, що йому ближче, і цей вибір якнайкраще характеризує людину поруч з вами.