6 червня 2022 11:50

Леонід БУРЯК: "Україні не вистачило 5-10 хвилин, щоб додавити збірну Уельсу"

Збірна України у матчі плей-офф кваліфікації ЧС-2022 поступилася Уельсу з рахунком 0:1 і не пробилася до фінальної частини світової першості. Проаналізувати гру національної команди Footboom попросив заслуженого тренера України, екс-наставника "синьо-жовтих" Леоніда Буряка.


"Дехто випав з гри"

- Потрібно подякувати нашій команді за дві гри – проти Шотландії та Уельсу, за самовіддачу та характер - зазначив Буряк. – Збірна України хотіла перемогти, багато для цього зробила, причому у такій складній ситуації, - коли війна, коли немає чемпіонату країни.

Якщо детальніше говорити по матчу з Уельсом, то слід визнати, що деякі футболісти "синьо-жовтих" випали з гри. У другому таймі у нашої команди, очевидно, вже були не ті сили. У такому разі на перший план має виходити майстерність. Адже моменти у збірної України були, але чогось не вистачило.

- Олександр Петраков на поєдинок із Уельсом виставив той самий стартовий склад, що й на матч із Шотландією. Це правильне рішення?

– Тут необхідно довіряти тренерському досвіду. Він відповідає за результат. З Шотландією зіграли дуже добре, але ротація у півзахисті мала відбутися. Багато футболістів виглядали не так яскраво. Коли йдуть два матчі поспіль, зазвичай буває, що якщо у першій грі – 30 відсотків браку, то у другій у тих самих виконавців – 50 відсотків браку. І навіть при цьому, вважаю, нам не вистачило 5-10 хвилин, щоб додавити збірну Уельсу.

"Здивувався заміні Малиновського"

- Ярмоленко зіграв не найкращу свою гру?

- Не хочу давати оцінку – добре чи погано. Думаю, відновлення було важким, адже ще чотирьох-п'ятоьх футболістів збірної України впізнати було непросто. Так, моменти у нашої команди були, і успіх десь відвернувся, але команда потребує свіжих сил. Щодо автоголу Ярмоленка, то він намагався винести м'яч, який просто невдало ковзнув по голові Андрія. Адже Бейл спеціально так виконував цей штрафний - з метою в когось потрапити.

Що скажете про гру Циганкова?

- Він зіграв непогано, намагався, але крапку в атаці поставити не зміг.

– Здивування викликала заміна Малиновського. Чи, на вашу думку, Петраков усе зробив правильно?

- Я теж здивувався, коли поле покинув Руслан Малиновський - гравець, який і рухався добре, і небезпечно бив по воротах, і відбирав. Були гравці, котрі втратили більше сил. Але я не хочу ні в чому звинувачувати головного тренера - йому було видніше.

- Мудрик приніс би більше користі з перших хвилин? Його вихід у стартовому складі напрошувався?

- У нас у кожній лінії, крім атаки, все об'єктивно – виходять найсильніші, але є заміна, хороша заміна. На вістря виходить Яремчук, який у клубній кар'єрі вийшов на високий рівень, виступаючи за "Бенфіку". Рівень інших, вважаю, має бути вищим. Але Роман, на жаль, не зміг забити Уельсу. Починаючи з моменту, коли він не забив із офсайду на початку поєдинку, все якось пішло не так.

"Буде виконком, нехай вирішує"

- Таке відчуття, що ми самі себе покарали і, зрештою, не вийшли на ЧС-2022. Подвійно прикро, що це сталося всього за крок до мети.

– У мене теж таке відчуття. Гра збірної України давалася. Ми практично закрили Бейла, створили багато моментів біля воріт Хеннессі, і мали добиватися результату, оскільки збірна Уельсу не мала суперготовності до цього матчу.

– Попереду у збірної України поєдинки Ліги націй. Чи залишиться біля керма команди Олександр Петраков, і що буде з кадровою політикою?

- Від довіри головному тренеру та його штабу багато залежить. Буде виконком УАФ – нехай вирішує. Тільки кому зараз приходити на цю посаду? Нині всім непросто. Такий шанс… Бути лише в одній грі від чемпіонату світу та не потрапити на турнір – це важкий психологічний удар. Чемпіонат світу – найяскравіша вітрина футболу.

Щодо Ліги націй, то тепер можна експериментувати, дати шанс молодим. У "старті" напевно вийдуть Пихальонок, Довбик та Мудрик. В принципі, це чудовий турнір для обкатки резерву. УЄФА добре все вигадав – є календар, і ніхто від нього не відвертеться. Хіба погано двічі зіграти зі збірною Ірландії, із Шотландією та Вірменією. Раніше суперників умовляти доводилося на товариські матчі. Загалом, нашій команді ще раз треба сказати за все спасибі та боротися далі – життя продовжується.

Олег Семенченко