18 лютого 2022 17:19

"В Україні Ракицького вже ніхто не чекає". Експерт розкритикував захисника "Зеніту"

Ярослав Ракицький став винуватцем двох пропущених голів Зеніту в першому матчі плей-офф Ліги Європи проти Бетіса (2:3).


Редактор Fanday.net обговорив провальну гру Ракицького і його перспективи у Зеніті з відомим українським тренером і експертом, центральним захисником під час перебування футболіста, Олегом Федорчуком.


- Олеже Вікторовичу, що скажете про гру Ракицького?


- Ракицький взяв участь у двох пропущених голах Зеніту. Частково він винен і в другому м'ячі. Решта футболістів Зеніту були з гравцями, а Ракицький повинен був блокувати ворота, але зіграв пасивно.


Що стосується третього пропущеного м'яча, то все почалося з необдуманої і дуже недбалої передачі Ракицького з 40 метрів на Кержакова. А воротар у свою чергу також недбало зіграв на нього. Є неписаний закон, що футболіст повинен завжди приймати м'яч, а не пропускати його. Але Ракицькому було незручно приймати під праву, бо він лівоногий. Він ні з того, ні з сього розгорнув гру назад, хоча вона була в центрі поля, потім погано відкрився.


Йому потрібно було зміщуватися лівіше, а він залишився в середині. Через це йому було погано орієнтуватися, адже він перебував спиною до подій. Щоб передача вийшла діагональної не потрібно стояти вертикально по відношенню до м'яча. Це ж геометрія футболу, але він, як то кажуть, пох****.


- Ракицького визнали найгіршим гравцем матчу. Це справедливо?


- Абсолютно справедливо. Він брав участь у двох пропущених м'ячах своєї команди.


- Як думаєте, його слабка гра в сьогоднішньому матчі не пов'язана з тим, що Зеніт не пропонує новий контракт?


— Тут все разом. Плюс-це його риса. Ракицький також недбало грав у Шахтарі та збірній. Ракицький може забити і віддати гольову передачу, але і нашкодити своїй команді. Це не найнадійніший захисник.


- Ракицький дотягує зараз до рівня Зеніту або йому потрібно перейти в команду слабкіше?


- Важко сказати, адже Зеніт вариться у власному соку. Я не бачу особливого розвитку у Зеніту, тому гравці там індивідуально не ростуть. Пітерський клуб і футболісти зупинилися в розвитку. Зеніт за рахунок великих фінансів купує футболістів середнього рівня, але зірки туди вже не їдуть, як раніше. "Халки" не приходять.

Я не дуже стежу за іспанцями, але, судячи зі статистики, Бетіс грав напіврезервним складом. Про які шанси може йти мова, якщо Зеніт пропускає за 20 хвилин два м'ячі від такого Бетіса? Хоча для іспанської команди внутрішня першість перспективніша, ніж Ліга Європи, адже там Бетіс йде зараз на третьому місці і має шанси на Лігу чемпіонів наступного сезону.


- У російській пресі з'явилася інформація, що в Послугах Ракицького зацікавлений Рубін. Що скажете про це?


- В Україні Ракицького вже ніхто не чекає. Та й немає у нас таких клубів, щоб задовольнили його фінансові апетити. У нас всі знають його можливості. У Європі з його ментальністю буде важко. Думаю, продовження кар'єри Ракицького - це Туреччина або один з російських клубів.


- За неофіційною інформацією, Ракицький отримує в зеніті три мільйони євро на рік.


- Це дуже багато, він таких грошей не коштує. Грубо кажучи, така зарплата-рівень шостої-сьомої команди АПЛ. Але Зеніт-це ж не Евертон. Схожа зарплата у Ярмоленка у Вест Хемі, чотири мільйони. Через це у нього там проблеми. Він найдорожчий футболіст клубу, але не грає. Була б у нього зарплата, як у Зінченка, близько мільйона, ніхто б нічого не говорив. Чому всі задоволені Зінченком? Тому що він отримує копійки за мірками Ман Сіті.


Фото - ФК "Таврiя"