31 січня 2022 10:35
2

"Це дуже іспанський півзахисник, але є приклад Ісаєнко, який зараз нікому не потрібен". Журналіст - про талант з "Динамо" U-19 і його перспективи в першій команді

Ведучий "ТаТоТаке" Михайло Співаковський поділився своєю думкою про хавбека "Динамо" U-19 Антона царенка.


- Я приблизно знаю філософію мого тески Смолового. Він критикує, умовно кажучи, Юрія Мороза і футбол динамівської академії, коли грають через бий-бiжи. Як це називає Міша - петрабол. Тому для нього поява царенка - це абсолютно унікальний профайл півзахисника. Людину, яка грає не за рахунок сантиметрів і кілограмів. Не за рахунок якоїсь супершвидкості, а за рахунок конкретного IQ.


Хлопець з 17-ти років залучається в "Динамо" U-19 і реально виділяється. Можливо, це найкращий гравець усієї першості U-19 за креативними метриками. Це передачі в розріз, розумні паси, глибокі передачі, передачі з просуванням м'яча. Це все дуже добре і сильно. Захисникам і опорним хавбекам потрібно просто бити м'яч вперед, а там вже Діалло, Назар Волошин і Царенко закривають багато питань.


У чому може бути проблема в даному випадку? По-перше, антропометрія. Царенко - гравець дрібнокаліберний. Ми всі бачимо приклад Ісаєнка, який теж вважався штучним талантом, і зараз він ніде. Він нікому не потрібен. Це сумно, тому що з такими гравцями треба вміти працювати. Царенко за своїм профайлом - дуже іспанський півзахисник. Він дуже креативний, віддає багато передач вперед.


Звідси випливає друга проблема. У сьогоднішньому "Динамо" такої позиції немає. Буяльський грає номінальну десятку, але він більше шукає вільний простір, користуючись тим, що нападник відриває йому цей простір. Людина націлена на те, щоб прийняти м'яч і реалізувати момент. Царенко - це гравець, який робить ці передачі таким футболістам. На його позиції в "Динамо" зараз грає Шапаренко, але там інший функціонал. Він бере м'яч і тягне його. Робить широкий фронт робіт. Тепер дуже цікаво подивитися, як працювати з таким талантом, як Царенко, щоб він не загубився.

Очень хорош. Украинский Хави или Иньеста.
может, наконец-то, второй Валик?