16 січня 2022 09:49
1

"Відверто радий, що кияни не клюнули на нього". Блогер - про успіхи нападника, якого сватали в "Динамо"

Блогер Михайло Смоловий - про форварда Аарона Бупендзу, якого протягом декількох трансферних вікон сватали в "Динамо".


- Давно було бажання створити цикл про те, що відбувається з персонажами, яким ЗМІ приписували інтерес з боку Динамо. Але все якось руки не доходили. Аж тут натрапив на матч АКН між Габоном і Ганою, де грав Аарон бупендза.


Той самий, що плакав на колінах в кабінеті президента Хатая, щоб його не продавали в РПЛ (зі слів самого президента).


Його хотіло Динамо


Аарон Бупендза, нападник, 25 років


Десь у ці дні рівно рік тому кожні 30 хвилин на різних новинних сайтах спливали розповіді про інтерес Динамо до тоді ще 24-річного форварда Хатаяспора. Динамо в Туреччині навіть збори проводило, якщо нічого не плутаю.


Відверто радий, що кияни (точніше ІМС) не клюнули на перший і поки єдиний пристойний сезон тоді ще 24-річного форварда.


22 голи в 36 матчах турецької Суперліги - це дуже потужний показник. Ось тільки мало що вказує на наявність перспективи повторення підкорення рубежу в 20 голів за сезон.


Надивившись 4-5 хвилинних нарізок в YouTube, в коментарях сперечалися кого ж він їм нагадує. Хтось згадував Бангура, хтось Ідейє, хтось Обамеянга, хтось Мане: на смак і колір.


Начебто вже розбирав це (треба по тегу пошукати), але легендарний сезон 2020/2021 Аарон пройшов дуже нерівно:


- 3 голи в 11 матчах до 22 грудня 2020

- 14 голів у 10 матчах з 29 грудня 2020 по 6 лютого 2021

- 5 голів у 15 матчах з 14 лютого 2021 і до кінця чемпіонату


Тобто фактично в його кар'єрі тільки ОДИН місяць на дуже потужному рівні: з 29 грудня 2020 по 6 лютого 2021.


Всього за чемпіонат Аарон завдав аж 111 ударів, але з меж штрафного тільки 65. Ще 46 ударів Бупендза завдав здалеку. Тим не менш:


- 0.132 XG середнього удару це нормально

- а 45.85% точності цього всього розмаїття прям навіть круто


Габонця можна охарактеризувати форвардом, який довго над ударом не думає: якщо є можливість пробити, то він б'є.


Зі своїх 46 дальніх ударів він вичавив всього 4 голи, б'є і донині, але вже в Катарі. Аль-Арабі розщедрився на €4.25 млн.


Тут у стартових 10 матчах місцевої Ліги зірок завдав 40 ударів із середньою якістю в 0.090 xG (-0.042 від турецького етапу кар'єри). Хороших моментів стало менше, а 21 з 40 ударів і зовсім нанесені з-за меж штрафного майданчика.


Картина кумедна:


- Бупендза потрапив у створ лише 3 (!) рази зі своїх 19 (!) спроб з меж штрафного

- при тому всі свої 3 на даний момент голи в чемпіонаті Аарон забив...дальніми ударами (6 в створ з 21)


Для розуміння контексту треба уточнювати, що і Хатай і Аль-Арабі, м'яко кажучи, не самі домінуючі хлопці: володіння нижче 50%. А точність передач обох команд нижча за середню по їхніх лігах. До того ж наш герой став періодично грати правим вінгером (ліва робоча нога). Хоча в цілому роль ідентична: в Туреччині з ним поруч грав Діуф (Ман Ютд за плечима), тому відходив на фланги часто і там.


Якщо турецька команда хоча б видавлювала з себе 3.8 контратаки в середньому з 1.1 ударом, то катарці тільки 1.71 з 0.63 ударами за матч.


Це важливо для кращого розуміння природи гравця. У контратакуючій команді, яка регулярно створювала хороші моменти після швидких атак, у нього полетіло. В Аль-Арабі залітає тільки здалеку. Тут ідентичні ризики, що і в історія з Аллахьяром: може не вписатися в затяжний позиційний напад.


Якщо порівняти радари, то за винятком його ударних сегментів гравець "застиг" в певних межах. Мінімум не втратив в якості дриблінгу і точності передач, що вже плюс. Став на трохи гостріше в підіграванні, але реально на зовсім небагато, навіть до рівня Цітаішвілі в сприянні далеченько:


- на 3.79 / 90 ударів

- тільки 0.38 / 90 ключових передач


Загалом, як були сумніви тоді, так вони і зараз залишилися, що цей хлопець здатний задовольнити нашу потребу в забивному форварді. Напевно, все так само б грав Гармаш...


P. S. На АКН приніс перемогу над збірною Коморських островів (0: 1). Але Гані вчора не забив (1: 1).


Враховуючи, що Обамеянг має ускладнення з серцем після корони, то вийде в старті і на заключний матч групи з Марокко, - написав Смоловий у своєму телеграм-каналі.


Сравнивать с Гармашем - это дно укр-писак... Чел забивает на Кубке Африки, а Гармаш где и кому и как)))
Деревянный буратино забил несколько голов шальных и: о, великий! Кому он забил, повторяю вопрос??? Он даже в третьесортной Турции нафиг никому не нужен, оказалось.
Для "Суркинамо" во главе с великим лучезарным - ТОП-форвард)))
До чего опустились мы...