7 січня 2022 14:57
2

Блогер: "Де Пена забезпечує нам варіативність. Своїм профілем він сильно відрізняється від двох своїх головних конкурентів"

Блогер Михайло Смоловий у своєму Телеграм-каналі розбирає гру динамівця Карлоса де Пени.


Тоді і зараз
Карлос Де Пена

Розкриття Дідом сильних сторін Буяльського вимагає більш вигадливих сценаріїв, ніж постійне довбання фулбеками закидів з флангів. Дивно, як змінилися пріоритети в нинішньому сезоні:
- 0.15/90 ключових передач у Сидорчука
- 0.22/90 у Кенді
- 0.33/90 у Миколенко
Ці три прізвища - три останні місця в рейтингу Динамо в УПЛ по передачах під удар, які не вимагають додаткової обробки.

Звичайно, Кенді втратив через гру в центрі оборони, але і на фланзі в нинішньому сезоні його вплив пристойно просів. Але ж ще не так давно (сезон 2019/2020) поляк був лідером всієї УПЛ з 23 ключовими (0.89/90).

Зараз лідер за ключовими в Динамо (і в Лізі теж) Буяльський (16), слідом тандем Циганкова і Де піни (по 12). Але у Віктора в два рази більше ігрових хвилин. Уругваєць вельми важливий для нас елемент на завершальних етапах атаки. Правда, провів при цьому на полі навіть менше половини від максимального ігрового часу: 797 хвилин з 1736! Доводиться конкурувати не тільки з Вітіньо, а й з Вербичем.

Карлос забезпечує нам варіативність. Він такий же лівий атакуючий хав (вінгер), але профілем сильно відрізняється від двох своїх головних конкурентів:
- Вітіньо - 7.8/90 торкань у штрафному
- Вербич - 5.81/90
- Де Пена - 2.71/90
Власне тому обох активно пробували/пробують в центрі атаки-є навички прийому.

Зате, якщо ми будемо говорити про плеймейкінгу, то:
- 45.85 / 90 передач у нинішньому сезоні у Де піни (34.55 / 90 прийнято)
- 30.69 / 90 передач у Вербича (22.19 / 90 прийнято)
- 30/90 передач у Витиньо (25.28/90 прийнято)

Таким чином Дід може вибирати:
- якщо йому потрібен додатковий ресивер до Буяльського і Гармашу, щоб зламувати насичену оборону, то він вибирає Вербича
- якщо дідові потрібен додатковий плеймейкер до Шапаренка і Циганкова, то Де Пена безумовно найкращий вибір з наявних опцій

Карлос вражає своєю стабільністю в тих речах, які від нього і чекають:
- другий сезон поспіль з 0.34/90 асистами
- другий сезон поспіль з 1.36/90 і більш ключовими
- і свій голик раз у 5 матчів теж стабільно забиває

В іншому реалізація не найсильніша сторона уругвайця:
- забив тільки 8.33% своїх ударів в чемпіонському сезоні
- у нинішньому трохи краще (10.53%), але все одно посередньо
- взагалі в УПЛ має лише 11.03% по всій динамівській кар'єрі

На зборах нас чекає запекла боротьба між ним і Дубінчаком: обидва лідирують в УПЛ з 6.1/90 навісами. Динамо стільки точно не потрібно.
Не дивлячись на те, що ми намагаємося йти від примітивізації, але все одно лідируємо в Лізі за кількістю подач (19.23/90).
Можливо багатьох здивує факт, що в перші 30 хвилин ми виконуємо більше навісів, ніж в заключні 30+.
Але дивуватися нічому: не завжди нам вдається знайти Буяльського або Гармаша передачами низом, тому старий добрий навіс практикуємо. Правда, головою ми наносимо лише кожен 10-й зі своїх ударів. Для порівняння ясна, яка йде другою за кількістю навісів, завдає головою кожен 5-й! Тут нам, звичайно, не вистачає Бесєдіна і Попова (на стандарти). Повернуться - отримаємо адекватний приріст.

Добре б Динамо вже починати підшукувати на заміну такого ж доброго самаритянина в ротацію. З негативу тільки обмін прокленами з Шапою в матчі із Зорею до/після пенальті.
Наявність у граючого зліва навачка плеймейкінга річ важлива, особливо в світлі невизначеності майбутнього Циганкова. Чотирьох ресиверів м'ячем один Шапаренко не забезпечить. Тим більше і за ним можуть прийти.


Смолового завжди читаю з задоволенням.
На жаль, якщо хтось чогось не розуміє, він вважає невігласом не себе...
ну если б так и писал все время - не было б претензий