22 грудня 2021 09:07

Алекс ВЕЛИКИХ: "Боту не вписався в нову систему координат, а Срна поставив на трансферний напрямок своє ім'я"

Відомий скаут Алекс Великих в бесіді з кореспондентом Footboom прокоментував відхід з "Шахтаря" директора департаменту селекції Жозе Боту. Останній, нагадаємо, покинув клуб напередодні, при цьому "гірники", за інформацією ЗМІ, відпустили португальця безкоштовно, незважаючи на те, що контракт Боту з "Шахтарем" діяв до літа 2022 року. Наступним місцем роботи Жозе стане грецький ПАОК.


Сигнал трансферному ринку


- Відхід Боту з "Шахтаря" слід розглядати по-різному. З одного боку, можна говорити про те, що "Шахтар" здійснив ще один цікавий трансфер свого фахівця в європейський клуб, як це вже було раніше з Міхелом, Фонсекою і так далі. З іншого боку, цей відхід можна розцінювати як якийсь сигнал трансферному ринку і футбольному співтовариству в цілому про те, що донецький "Шахтар" змінює сформований роками вектор скаутингової роботи з португаломовного, бразильського, на, так би сказати, загальний, де кандидатури гравців на вхід не будуть прив'язані до мовного бар'єру. Фактично, цей напрямок став вимальовуватися вже після відходу останнього португаломовного тренера і особливо було підкреслено трансфером африканського нападника Траоре. Адже ми знаємо, що "Шахтар" досить неохоче останні роки приймав профайли гравців з Африки, особливо після осічки з Кайоде.


Не тільки Даріо Срна


Ну і ще одна сторона питання - це те, як і з підтримай кого прийшов в "Шахтар" італійський тренер зі своїм штабом - тут правильно говорити не тільки про Даріо Срна, а й Карло Ніколіні, який довгі роки працює на благо донецького колективу. Фахівець бачив, що після відходу Луческу "Шахтар" так і не зміг знайти вірний курс в роботі з придбанням гравців і побудові команди. Цьому, звичайно, заважали і об'єктивні причини-трагічні події на Донбасі, переїзд команди, занепад рівня клубів УПЛ і українського чемпіонату в цілому. Додамо сюди ще й деякий опір, закостеніння в трансферних питаннях, зростання цін на бразильському ринку і конкуренцію. Але все-таки "Шахтар" завжди намагався бути вище обставин.


"Шахтар" хоче інтегруватися в загальноєвропейський футбол

Саме розуміння того, що неможливо будувати клуб тільки на основі бразильського матеріалу і призвело до того, що "Шахтар" вирішив змінити вектор, інтегруватися більше в загальноєвропейський футбол, а вибір нового головного тренера з перспективних молодих фахівців, амбітного новатора, яким бачиться Де Дзербі, і стало наслідком, а ніяк не причиною. Безумовно, кожен вибір несе в собі відповідальність, і за це право доводиться завжди відповідати. Боту не став, мабуть, вписуватися в нову систему координат, а ось Даріо Срна виявився саме тією людиною, хто поставив на цей напрямок своє ім'я. Подивимося, до чого все призведе у фіналі, але вже зараз видно що "Шахтар" вступає в нову еру.


ПАОК - новий виклик


Якщо говорити про провали, помилки Боту, то завжди треба розуміти, що селекція і скаутинг - це робота, а в кожній роботі бувають помилки, від цього ніхто не застрахований в нашій справі. Однак питання Вітао поки що стоїть осібно.


Думаю, що ПАОК для Боту стане новим викликом. Все-таки амбіції у Саввіді великі, - резюмує Великих.