16 грудня 2021 15:29
1

Юрист Юрій Юрченко: "Якщо Мампассі погодиться отримати російське громадянство за спрощеною процедурою, він собі тільки зашкодить"

У пресі не вщухають чутки, що захисник Шахтаря і молодіжної збірної України Марк Мампассі може перейти в Локомотив і змінити громадянство на російське за спрощеною процедурою, як уродженець Донецька.


Редактор Fanday.net зв'язався з відомим футбольним юристом Юрієм Юрченком, щоб дізнатися, чим загрожує мампассі зміна громадянства і чи реально це зробити в найкоротші терміни.


Якщо він не відіграв п'ять років під егідою РФС, то за збірну Росії він точно виступати не зможе


- Юрію, скажіть, чи можливо Мампассі поміняти громадянство, в тому числі і футбольне, на російське - за спрощеною процедурою, як уродженцю Донецька?


- Міняти футбольне громадянство чи ні - це залежить від бажання футболіста і критеріїв, які виставляє ФІФА, в т.ч. наявності нового громадянства. Це можна подивитися на прикладі Мораеса і Марлоса в збірній України. Тобто, якщо він не проживав п'ять років в Росії, а він не проживав (і не грав під егідою РФС), то за збірну Росії він точно виступати не зможе.


Але якщо Мампассі погодиться прийняти громадянство Росії за спрощеною процедурою, як уродженець Донецька, то цим він собі тільки зашкодить, тому що такий вчинок, швидше за все, спричинить проблеми.


Донецьк - це українська територія, вона не може бути визнана російською. І якщо Мампассі погодиться отримати російське громадянство за спрощеною процедурою, як уродженець Донецька, це, по суті, рівносильно визнати Донецьк не територією України, що не може залишитися без уваги державних і футбольних властей України і не тільки.


УАФ зможе опротестувати рішення, якщо він отримає російське громадянство, виходячи з того, що родом з Донецька


- Ви маєте на увазі реакцію від ФІФА та УЄФА?


— Цілком правильно. Тому що ніхто не визнає ці території російськими і наша Федерація, думаю, зможе опротестувати дане рішення, якщо він отримає російський паспорт за так званою спрощеною процедурою.


- Якщо Мампассі все ж отримає російський паспорт, чи буде він підпадати під ліміт в РПЛ?


- Це вже залежить від їх внутрішнього регламенту і як вони це сформулюють в регламенті на той чи інший сезон. Але знову ж таки, вважаю, що навіть в цьому питанні при великому бажанні, наша футбольна влада зможе протестувати, якщо він отримає російське громадянство виходячи з того, що він родом з Донецька.


- Якщо не брати те, що він з Донецька, і спрощену процедуру отримання громадянства, чи може Мампассі отримати російський паспорт законним шляхом?


- За великим рахунком, це залежить від бажання місцевої влади. Якими для цього будуть підстави, залежить від внутрішнього законодавства. В Україні це залежить від тривалості проживання на території країни (мінімум п'ять років), знання мови та цінності людини для держави. Думаю, що плюс-мінус, такі критерії і в Росії.


Громадянство можна отримати і за 1 день. Не обов'язково проживати 5 років. І не обов'язково на підставах Донецька. Завжди можна знайти родичів, одружитись фіктивно і т.п. А от футбольне громадянство - 5 років проживання.