11 грудня 2021 14:14

Спортивний юрист: "Кримінальна відповідальність Селезньову не загрожує"

Спортивний юрист, керівник "ISKOR Sport Lawyers Agency" Ілля Скоропашкін в ексклюзивному інтерв'ю Meta-ratings.com.ua розповів про те, якими можуть бути юридичні наслідки скандальної історії за участю форварда "Миная" Євгена Селезньова і журналіста Андрія Сеньківа.


"У Кримінальному кодексі України є статті "Погроза або насильство щодо журналіста" (345-1) та "Посягання на життя журналіста" (348-1), але для судової перспективи кримінальної справи важливо, щоб загроза мала реальний характер. Визнаватися буде тільки та загроза, яку сприйняв сам потерпілий, як реальну небезпеку.


У той же час, на опублікованих в інтернеті записах ми чуємо, як одна людина (Селезньов) принижує співрозмовника, в тому числі погрозами, а другий (Сеньків) з нього фактично стебеться, не сприймаючи це серйозно.


Якщо чесно, я не бачу підстав для того, щоб Селезньов поніс в результаті кримінальну відповідальність за свої дії, незалежно від того, що за заявою журналіста в поліції внесуть відомості до ЄРДР про вчинення кримінального правопорушення.


Футбольній громадськості відомий бурхливий, а часом неврівноважений характер цього спортсмена. Але, на мій погляд, не в кращому світлі виглядає і його співрозмовник, який очевидно провокує футболіста, і все це в результаті переростає в дуже неприємну розмову, рівень пристойності якого явно залишає бажати кращого. Ця історія не прикрашає нікого: ні футболіста, який розуміє, що він відома людина у футбольному суспільстві і повинен вміти контролювати емоції, ні журналіста, спілкування якого в даній розмові має очевидні риси тролінгу.


Як відомо, дзвінок Селезньова був викликаний попередніми висловлюваннями журналіста, які спортсмен вважав образливими і недостовірними, тому зазначу, що в таких ситуаціях спірні питання необхідно вирішувати в суді. Якщо людина вважає, що відносно нього була опублікована недостовірна інформація, чим порушена його ділова репутація, честь і гідність, він повинен діяти виключно правовим способом. Тільки так можна не тільки домогтися спростування, а й отримати відповідну грошову компенсацію. І не потрібно ніяких дзвінків і телефонних образ, які можуть бути оцінені в тому числі як загроза фізичної розправи.


Упевнений, що в цій справі ніяких кримінальних санкцій не буде. Депутатське звернення, звичайно, здатне звернути додаткову увагу до даної історії, але суті це не змінює".