17 листопада 2021 11:29

Андрій ШАХОВ: "Не зовсім зрозумів, чому раптом Петраков відмовився від своєї улюбленої тактики в три центральних захисника, але переможців не судять"

Автор: Андрій Шахов "Фраза"
Спортивний журналіст


Всіх з перемогою і виходом в стик! Зізнатися, після гостьової перемоги фінів над боснійцями в передостанньому турі абсолютно в цьому не сумнівався. Як не сумнівався в тому, що Україна виграє у невмотивованих і ослаблених втратою лідерів балканців, причому не сумнівався, що виграє Україна з різницею мінімум в два м'ячі, щоб не рахувати забиті голи з фінами на випадок їх нічиєї.

Так, перемога в Боснії і Герцеговині далася нашим трохи складніше, ніж я припускав, і велика частка заслуги в цьому належить Георгію Бущану, який витягнув мертвий м'яч перед самою перервою, а потім здорово врятував і за рахунку 1:0 на користь наших.

Зізнатися, я не зовсім зрозумів, чому раптом Олександр Петраков відмовився від своєї улюбленої тактики в три центральних захисника і обмежився двома, але зараз навіть думати на цю тему не хочеться. Переможців не судять, а Петраков і його команда - справжнісінькі переможці!!!

Втім, особливої радості поки що немає. Завдання ще не виконане, а березневий стик буде незвичайним і дуже складним. Власне, і складним з тієї причини, що незвичайним.

Регламент наступний: 12 збірних на жеребкуванні 26 листопада будуть розбиті на три квартети, і з кожного квартету тільки одна поїде в Катар. Усередині квартету будуть сформовані дві півфінальні пари, переможці яких зійдуться у фіналі. Півфінали, фінали складатимуться не з двох, як раніше, а тільки з одного матчу! Причому півфінали пройдуть на полях сіяних команд.

Місце в посіві цього разу визначалося не за рейтингом країни, як це робиться зазвичай, а за результатами команд у цьому відборі. Хто набрав більше очок - той і в посіві. А оскільки були групи з п'ятьма учасниками, а були з шістьма, то поєдинки з шостою командою просто не враховувалися.

В результаті в посів потрапили Португалія (17 очок), Шотландія (17), Італія (16), Росія (16), Швеція (15), Уельс (15).

Туреччина (15, але при гіршій різниці м'ячів), Польща (14), Північна Македонія (12), Україна (12), А також Австрія і Чехія, що пробилися через Лігу Націй – поза посівом.

Коло потенційних суперників команди Петракова - п'ять збірних з числа сіяних. П'ять, бо в тому квартеті, куди потраплять росіяни, точно не буде українців. Чеферін, хоч і говорив два роки тому: "Iсторія знала безліч схожих конфліктів, які з часом вирішувалися. І ця ситуація з Росією і Україною зміниться – я не бачу причин, чому це не відбудеться", - змушений був визнати зворотне. Так що Україна з Росією як і раніше буде розведена! І ось з кимось із інших п'яти сіяних збірних і належить зіграти в півфіналі команді Петракова.

Зрозуміло, що квінтет потенційних суперників дуже різношерстий. Є, наприклад, Шотландія, яка на ЧС останній раз грала ще в минулому столітті (ЧС-1998), а Уельс єдиний раз пробився на Мундіаль в далекому 1958 році, а, з іншого боку, є екс-чемпіони Європи португальці і діючі чемпіони континенту італійці. Точно також як сіяні напевно хочуть потрапити саме на Македонію.

Так що багато чого буде залежати від жереба. А значить з тим бiльш великим нетерпінням будемо чекати 26 листопада, коли ми дізнаємося свій квартет і першого суперника.

З другим може бути легше, бо там є шанс зіграти на своєму полі, і це теж оголосить жереб 26 листопада. Втім, у цьому відборі Україна вдома зіграла всі матчі внічию, зате в гостях здобула дві перемоги, так що ще не ясно, де легше: де знайдеш, а де втратиш!

І останнє: матчі півфінальної стадії пройдуть 24-25 березня, фінальної – 28-29 березня.