10 листопада 2021 10:23

Євген ЧЕБЕРКО: "В Європі свою силу потрібно доводити в кожному поєдинку"

Серед вітчизняних футболістів, які виступають за кордоном, тільки один представляє чемпіонат Хорватії. Орендований Осієком у австрійського ЛАСКа Євген ЧЕБЕРКО зі своєю нинішньою командою йде на першому місці. Zbirna.com поспілкувалася із захисником про його футбольне життя в балканській країні.


- Євген, як поживаєш за кордоном?


- У Європі я вже адаптувався, звик до місцевих правил. Єдине, поки мало граю.


- Ти належиш австрійському ЛАСКу, але виступаєш на правах оренди в хорватському Осієку. Поясни ситуацію?


- Хотілося грати. Так як в австрійському клубі я отримував мало практики, то ми з агентом порадилися і в лютому нинішнього року я прийняв рішення піти в оренду, оскільки у мене ще тоді був шанс потрапити на чемпіонат Європи. За три місяці я зіграв практично у всіх матчах Осієка. З початком нового сезону я теж виходив на поле, але потім зробив помилку і наставник вирішив мене поміняти. Зараз команда добре виступає, тому зараз потрібно ще з великою завзятістю боротися за місце у складі.


- Парадоксальна ситуація: коли ти виходив на поле, Осієк не програвав…


- Можливо, але тільки тренер вирішує, кому виходити на поле (посміхається). Зараз наставник використовує інших хлопців, які не дають великого приводу для розладу.


- Як тобі австрійський чемпіонат. Чи набагато він сильніший за хорватську першість?


- В Австрії вища інтенсивність, там краще грають в атаку, пресингують. Однак у Хорватії самі футболісти, в майстерності не відстають.


- У твоєї команди є мета виграти чемпіонство?


- У нас стоїть завдання складати конкуренцію загребському Динамо і вийти у фінал Кубка Хорватії. Поки ми йдемо в графіку. У чемпіонаті лідируємо, а в Кубку вийшли до чвертьфіналу. Однак ще належить багато роботи, оскільки бували матчі, в яких команда витягувала гру на останніх хвилинах, а бувало, що втрачали очки там, де не повинні були цього робити.


- Зараз не шкодуєш, що поїхав до Європи? В Україні ти був на виду, викликався в національну збірну.


- У збірну я зголосився після того, як перейшов в ЛАСК. Але це не настільки важливо, оскільки тут я набрався досвіду. У Європі я зрозумів різні стилі гри, Різноманітність тактик. Тут не так легко, як у нас в плані того, що в Україні, якщо ти на полі, тренер довіряє, хороша зарплата, то вважається, що життя вдалося. В Європі немає авторитетів, свою силу потрібно доводити в кожному поєдинку.


- Стежиш за головною командою країни?


- Так, звичайно.


- Що скажеш про майбутній матч з боснійцями?


— А що тут говорити - фінальний поєдинок ні більше, ні менше. Те, що було не зовсім вдалий початок або по ходу відбору не все виходило, зараз йде на другий план. Потрібно виграти в цій грі. Матч буде цікавим, але в той же час дуже складним. Боснія і Герцеговина добре себе проявила у Львові. У цій збірній багато кваліфікованих футболістів. Проте, якщо наші гравці налаштуються і залишать всі сили на полі, то вірю, що результат буде для нас успішним.


- В Осієку є представники Боснії і Герцеговини. Обговорювали майбутню битву збірних?


— Трохи. Жартували один над одним. Природно, що кожен ставив на свою збірну. Подивимося, чим все закінчиться.


- Зараз, до речі, молодіжка, за яку ти виступав у минулому відборі, непогано стартувала в нинішній кваліфікації. Підопічні Руслана Ротаня доб'ються бажаного?


- Думаю, так. Я дивився пару ігор молодіжки, і хочу сказати, що команда показує непоганий футбол. Колектив швидко схоплює вимоги наставника. Важливо було добре почати відбір. Так, був провальний матч з Францією, але там визначальну роль зіграло видалення у синьо-жовтих ще в першому таймі. Вважаю, що, якщо в матчах з Північною Македонією і Сербією вдасться взяти максимум, то молодіжка вийде з групи.


- Які твої плани після закінчення сезону?


- Зараз важко сказати, оскільки у ЛАСКа є опція, за якою він може мене повернути, не чекаючи закінчення терміну оренди. У футболі все швидко змінюється…


Сергій ДЕМ'ЯНЧУК