31 жовтня 2021 17:18

Віталій РЕВА: "Прихід Шевченка до збірної України спричинив за собою зміну акцентів у роботі "молодіжки"

Колишній голкіпер "Динамо" Віталій Рева розповів про роботу в збірній України U-21.


- За ті кілька днів, на які хлопці приїжджають до збірних, підтягнути якісь окремі елементи складно. Що потрібно зробити, так це закріпити важливі для нас ігрові нюанси, підтримати бойовий тонус голкіперів і, звичайно, оцінити їх рівень готовності.


Я на постійному зв'язку зі своїми колегами, трудящими в клубах, тому нестачі в точної і оперативної інформації по кожному з кандидатів немає. Однак не менш важливі власні враження-те, наскільки хлопець відповідає вирішуваним нами ігровим і тактичним завданням. Так, наприклад, прихід Андрія Шевченка в національну команду спричинив за собою зміну акцентів у роботі "молодіжки", що в тому числі відбилося і на вимогах до її воротарів. Взяти хоча б гру ногами – сьогодні це найважливіший критерій для визначення рівня майстерності голкіперів. При цьому потрібно не просто грати ногами якісно, але і не допускати помилок під тиском, в умовах пресингу з боку суперника. Всі ці моменти ми обговорюємо з головним тренером, за яким і залишається останнє слово.


За замовчуванням я знаю, що в першу чергу повинен готувати кадри для першої збірної, і тому намагаюся оцінювати футболістів саме з цих позицій. Тобто роблю ставку не тих, у кого є потенціал і передумови для подальшого зростання. Помиляються всі воротарі, але тут важливо розуміти, чи носять ці прорахунки системний характер або їх усунення – лише питання часу.


Якщо хлопець регулярно ставить свою команду під удар, якщо в більшості випадків не дотягує до необхідного рівня, то навіть пара трійка його блискучих матчів навряд чи вплинуть на мій вибір... Зворотні позитивні приклади – хлопці, які пройшли через збірні різного віку і вже досягли серйозного рівня. Мова про тих же Луніна, Трубіна, Нещерета…


Фото - сайт ТК "Футбол 1/2/3"