14 жовтня 2021 10:18

"Барселона" Кумана-вже не топ-команда?

Фото - Depositphotos.com


"Give Me Sport" пропонує свій варіант оцінки футболістів найближчого суперника київського "Динамо" по груповому етапу Ліги чемпіонів.


"Барселона" в стані кризи

Мало того, що "блауграна" вступила в новий сезон, фінансово не маючи можливості повторно підписати Ліонеля Мессі. Клубу, на додачу до цього, потрібно було значне скорочення зарплат кількох гравців, щоб зареєструвати своїх новачків.

Зіставте це з ганебним відходом Антуана Грізманна, і тим фактом, що Серхіо Агуеро, не встигнувши зіграти жодного офіційного матчу за команду вже травмувався, і ми отримаємо похмуру картину того, як "Барселона" вступає в новий сезон.

Від проблем поза футболом перейдемо до проблем футбольних: команда йде на незвичному 9 місці після поразки мадридському "Атлетіко" з рахунком 0:2 в останньому матчі Прімери. Також сталися дві ганебні поразки в Лізі чемпіонів від "Баварії" і "Бенфіки" з однаковим рахунком 0:3.

Таким чином, було б справедливо стверджувати, що " Барселона" знаходиться в розпалі повномасштабної кризи, і вирішення всіх проблем, в зокрема, серед їх команди, є, безсумнівно, складним завданням.

Склад команди

Для цього автори звернулися до надійного посередника "Tiermaker" з проханням оцінити ігровий склад "Барселони" 2021/22 року за кількома категоріям-від "економічної катастрофи" до "гравців світового класу".

В кінцевому підсумку рішення про віднесення гравців до певних категорій звелися до думки автора з ресурсу "GiveMeSport", яке було поінформовано статистикою за останні 18 місяців, тому, що ми всі бачили в трансляціях матчів і авторському аналізу.

Але також майте на увазі, що визначення кожного рівня, критерії яких будуть наведені нижче в тексті, більш важливо, ніж зіставлення категорій один з друг.

Наприклад, якщо гравець, віднесений до розділу "економічна катастрофа", це не означає, що він гірше футболіста, віднесеного до іншої категорії тільки тому, що він знаходиться нижче в даній градації.

"ЕКОНОМІЧНА КАТАСТРОФА"

Філіпе Коутіньо, Усман Дембеле і Самуель Умтіті

Знову ж таки, автори ні в якому разі не стверджують, що ця трійка найгірших гравців у всій команді "Барселони" - це далеко не так, але їх присутність в роздягальні занадто добре відображає фінансові проблеми клуб.

Враховуючи, що каталонці підписали і Дембеле, і Коутіньо за більш ніж £100 мільйонів, які на пару відіграли всього в 214 матчах і забили всього 54 голи за чотири сезони, то це дійсно щось потойбічний.

А рішення "Барселони" підписати з Умтіті п'ятирічний контракт у 2018 році, згідно з яким, як повідомляється, він отримує £208000 на тиждень, виглядає все більш і більш принизливим з кожною грою, в якій він не грає ні секунди.

"А ЧИ ВІДПОВІДАЮТЬ ВОНИ РІВНЮ "БАРСЕЛОНИ"?"

Люк де Йонг, Мартін Брейтуейт

Це за своєю суттю не критика самих гравців, тому що Брейтуейт, в зокрема, неодноразово доводив, що він може бути корисним активом для каталонців.

Віднесення до цієї категорії швидше відбулося через оцінку класу цих футболістів. Адже дійсно, багато задаються питанням, наскільки калібр таких центральних нападників, від якого повинен залежати клуб рівня "Барселони", підходить клубу.

"РАНО СУДИТИ"

Юсуф Демір, Іньякі Пенья, Алехандро Бальде, Ніко Гонсалес і Арнау Тенас

Рівень цих футболістів цілком розкриває назву категорії, до якої їх віднесли. Всі ці гравці володіють безсумнівним потенціалом і талантом, але поки важко робити висновки про їхню гру, коли вони в сумарно не провели і десяти офіційних матчів за клуб.

"В СЕРЕДИНІ ШЛЯХУ"

Нето, Сержіньо Дест, Ерік Гарсія

Без сумніву, деякі подумають, що Дест і Гарсія теж повинні бути поміщені в категорію "рано судити", але у них обох досить ігрового досвіду, щоб ми могли оцінювати їх трохи жорсткіше.

І ця непослідовність, до речі, абсолютно нормальна, тому що їм всього по 20 років. Ми просто дуже хочемо побачити їх у цьому сезоні, щоб виправдати ажіотаж навколо них і підштовхнути їх до категорії "дуже багатообіцяльно".

Що стосується Нето, то він досить солідний резервний воротар. Що ще можна про нього сказати?

"ДУЖЕ БАГАТООБІЦЯЮЧЕ"

Араухо, Мінгеса, Рікі Пуч, Гаві

За деякими з цих футболістів, дійсно, складно прийняти рішення, але ці чотири молоді гравці просто отримують трохи більше авансів, коли справа доходить до їх потенціалу на "Камп Ноу".

Араухо і Мінгеса в минулому сезоні часом були заслані Куманом в дальній кут лавки запасних, але втрималися на плаву до такої чудовою мірою, що автор впевнений, в можливості того, що вони зможуть стати постійними гравцями першої команди на довгий час.

Тим часом, у Пуча занадто великий досвід. Гравець, який зіграв у 48 матчах, не може бути в категорії "рано судити", і він продемонстрував занадто багато здібностей і потенціалу до сезону-2021/22, щоб відносити його до категорії нижче.

І хоча Категорія "рано судити" також було б придатною для Гаві, автори потайки перевели його в цю групу на тлі того, що він продемонстрував так багато свого таланту, що може стати наймолодшим гравцем збірної Іспанії Цього місяця (він їм вже встиг стати, - прим.).

"ПІДХОДЯЩИЙ"

Жорді Альба, Серхіо Бускетс, Серхіо Агуеро, Жерар Піке, Клеман Лангле, Серхі Роберто

Сумно спостерігати за неухильним старінням Альби, Бускетса і Піке і їх переходом з розряду «гравців світового класу "до рівня" підходящі» для нинішньої "Барселони". Ветерани чергують гру вищого рівня з жахливими помилками.

І вони бачать, як наближаються до рівня Лангле і Роберто, які, за загальним визнанням, не блиснули в сезоні-2020/21, але все ще мають достатньо довіри в останні роки, щоб залишатися в числі більш цінних активів "Барси".

Що стосується Агуеро, не можна заперечувати, що його гра на вістрі сама по собі відповідає світовому класу, але низка травм не дала йому досить тривалого ігрового часу, щоб виправдати більш високий рівень.

"НЕОЦІНЕННИЙ"

Марк-Андре тер Штеген, Ансу фаті, Френкі Де Йонг, Мемфіс Депай і Педрі

Справжнє нестерпно для "Барселони", тому погляд у майбутнє ніколи не здавався більш важливим, і в цій категорії розташувалися гравці, які будуть мати вирішальне значення для клубу в середньостроковій і довгостроковій перспективі.

Тер Штеген-найближчий Виконавець до рівня "гравці світового класу" , А Депай виділився як сама багатообіцяюча зірка Каталонії в цьому сезоні, тому обидва вони будуть мати життєво важливе значення для клубу.

І будь-хто був би божевільним, якби не подумав, що фаті, де Йонг і Педрі стануть одними з кращих гравців світу через п'ять років, потенційно формуючи кістяк легендарної команди "Барселони".

Та й якщо судити з поведінки і поза полем, тут був би і Піке, тому що його чудове рішення про скорочення заробітної плати було буквально безцінним для клубу.

"ГРАВЦІ СВІТОВОГО КЛАСУ"

Якщо судити з того визначення, що світовим класом є гравець, входить до трійки кращих на своїй позиції, то, на жаль, таких на даному етапі, в «Барселоні» немає. Немає сумніву в тому, що фаті, Педрі і де Йонг в майбутньому стануть саме такими, але на даний момент, під визначення світового класу не підходить жоден гравець команди, що характеризує нинішню ситуацію в Клубі.


undefined


"Барселона" на роздоріжжі

Від фіаско з Коутіньо і Дембеле, до значного загону майбутніх гравців світового класу в особі фаті і Педрі-це нинішнє роздоріжжя світів «Барселони». Що стосується майбутнього-однозначно те, що правильним підходом буде довіра до випускників Ла Масії, а не трансфери за астрономічні суми, якими так невигідно кидалося минуле правління директорів.

Провал операції з продовження Мессі, напевно, може стати саме тим дзвінком, від якого "Барселона" прокинеться і зрозуміє, що це було неминуче. Прийняти цю необхідність, здригнутися, вийти з кризи і повернутися на своє місце в еліті європейського і світового футболу. І чим раніше це розуміння буде, тим краще.