9 жовтня 2021 11:38

Олег ФЕДОРЧУК: "Єдиний мінус, але він може виявитися і плюсом - величезна напруга всередині збірної України"

9 жовтня збірна Фінляндії в рамках відбору до ЧС-2022 прийме Україну. Прогнозом на цей поєдинок поділився з FootBoom тренер і експерт Олег Федорчук.


- Розвиток фінського футболу ми недооцінюємо. Був період, коли молодіжна збірна Фінляндії виходила на чемпіонат Європи. У таких командах як Україна, Норвегія, Румунія, Болгарія і т.д. дуже багато залежить від якості покоління. Зараз у Фінляндії одне з кращих поколінь.

Більше десяти років тому у них у складі була зірка Ярі Літманен, який вигравав Лігу чемпіонів. Зараз у фінів немає футболіста такого калібру, але, тим не менш, команда у них міцна і добротна.

У парі Фінляндія - Україна фаворита немає. Але є одне "але". У нашій історії був ряд випадків, коли наша збірна домагалася несподіваних результатів. У тому числі і у вирішальних іграх. Причому, при всіх тренерах. Згадаймо, виграш на виїзді у Польщі (3:1), Туреччини (3:0), Чорногорії (4:0) і т.д. це вселяє впевненість у сьогоднішньому поєдинку.

Єдиний мінус, але він може виявитися і плюсом - величезна напруга всередині команди. Я такого не пам'ятаю, щоб все було в різнобій. І це може зіграти свою роль.

Якось мені розповідали одну історію, пов'язану з матчем "Динамо" в Суперкубку УЄФА з "Баварією". Перед грою з мюнхенцями у Лобановського були великі труднощі зі складом. Ряд провідних футболістів були травмовані, а також У Валерія Васильовича стався конфлікт з Олегом Блохіним - головною зіркою тієї команди. Але не такий, як у Петракова з Малиновським, а гірше. Про це розповідали люди, яких вже немає в живих, і я маю право цим поділитися.

Блохіна вигнали з тренування. Лідери "Динамо" пішли до Лобановського і попросили, щоб його повернули в команду. Валерій Васильович відповів згодою. В результаті, Блохін з "Баварією" зіграв, мабуть, найкращий матч у своєму житті. І цей поєдинок став однією з найкращих сторінок в історії українського футболу. "Динамо" обіграло мюнхенців на виїзді з рахунком 1:0, автором голу став Блохін.

Цю історію треба пам'ятати, що колектив у відповідальний момент може зібратися. У мене є передчуття, що збірна України виграє у Фінляндії мінімально, - сказав Федорчук.