2 жовтня 2021 13:42

Віталій ВЕРНИДУБ: "Жувати соплі часу немає. Думаємо про чемпіонат"

Досвідчений захисник "Зорі" Віталій Вернидуб, який через травму пропустив матч Ліги конференцій проти "Роми", ділиться своїми враженнями про цю гру і підкреслює, що команді потрібно дивитися вперед, а не зациклюватися на невдачах.


Зустріч з "Дніпром-1" тижневої давності 33-річний центрбек не дограв, пошкодивши задню поверхню стегна. З тієї ж причини не взяв участі і в запорізькому протистоянні з римлянами, на яке він би напевно виводив "Зорю" з капітанською пов'язкою.


- У Дніпрі через перенапруження стався спазм, – каже Віталій. - Неприємно, але не смертельно. Найближчим часом повернуся до тренувань – питання декількох днів.

- У неділю Вас замінив Максим Імереков, і він же вийшов в "основі" проти "Роми". Це спричинило за собою будь-які коригування в плані на гру?
- Нічого істотного. До футболістів цієї позиції у нас в команді-конкретні вимоги, і хто б не займав її, він повинен чітко виконувати свої функції. Будь то я, Макс або хтось інший. Взаємозамінність-важливий елемент в нашій підготовці, і всі можливі варіанти ми відпрацьовуємо на тренуваннях.

- Що в першу чергу завадило "Зорі" досягти позитивного результату в четвер?
- Думаю, м'яч, пропущений на 7-й хвилині, дуже сильно вплинув на хід матчу і сплутав нам всі карти. Хлопці ще з роздягальні не встигли вийти, а вже треба відіграватися. Це трохи надломило команду, але навіть при таких розкладах в дуелі з сильним суперником вона періодами демонструвала дуже якісний футбол.

Нічого. Це був важливий і корисний досвід для наших гравців, особливо для молодих. І я повністю згоден з Віктором Скрипником: краще самим брати участь у таких матчах, ніж дивитися за ними, лежачи на дивані. Ми раді, що виступаємо в єврокубках, хоча, зрозуміло, не можемо бути задоволені поточними результатами.

- Мені здалося, що перший тайм у виконанні "Зорі" був чи не найкращим із зіграних їй у нинішньому сезоні. Знову-таки, враховуючи рівень опонента. Не згодні?
- Можливо, хоча з тим же "Дніпром-1" у нас теж була дуже непогана 45-хвилинка. Докладного розбору зустрічі з "Ромою" ми поки не проводили, але мені з боку дійсно сподобалося, як до перерви виглядала "Зоря". Хороший рух, швидкість, вихід з оборони. Можливо, не було якихось забійних моментів, але ж і римляни – не з тих, хто дає розгулятися біля своїх воріт. Італійська школа завжди славилася міцною обороною.

- Чи доречно тут проводити аналогії з домашніми поразками від "Браги" і АЕКа в минулому сезоні? "Зоря" тоді теж показувала хороший футбол, але швидко пропускала і в підсумку поступалася.
- Є таке. Про подібні речі тренер нам нагадує постійно. Ранні голи - якийсь злий рок. Легко пропускаємо, а потім в авральному порядку намагаємося врятувати ситуацію... Самі собі створюємо проблеми, ламаємо план на гру. Ясно, що далі так тривати не повинно. Зібраність, концентрація повинні бути максимальними з перших секунд.


- В якому настрої перебуває команда після четвергової осічки?
- Хлопці вже дивляться вперед - жувати соплі часу немає. Графік дуже жорсткий: провівши матч, ми повинні швидко робити висновки і перемикатися на наступну гру. Життя на єврокубках не закінчується, і нам потрібно закривати свої питання в чемпіонаті-конкуренти пішли вперед.


- Чи допомагає досвід попереднього сезону, в якому "Зоря" також восени грала на два фронти?
– Природно. Самі футболісти вже знають, що потрібно робити для якнайшвидшого відновлення – яке потрібно харчування, які вправи. І, звичайно, ж медичний штаб, застосовуючи необхідні процедури і фармакологію, надає максимальну допомогу.

- "Десна", яку "Зоря" прийме в неділю, встигла стати для вашої команди принциповим суперником?
- Для нас зараз всі суперники-принципові. Що до "Десни", то всім відомі її можливості, клас її гравців. Буде дуже непросто. "Зорі" потрібно перемагати, Чернігову, який поступився в минулому турі, – теж. Між нами-очко різниці. Цікавий повинен вийти матч.

- Будковський, Фаворов, Арвеладзе, Калитвинцев, Картушов, Імереков, Юрченко – цим футболістам "Зорі" і "Десни" в неділю, можливо, доведеться зіграти проти своїх колишніх одноклубників. Це підвищує градус дуелі?
- Хтось пішов, хтось прийшов - це футбольне життя, плинність. Не думаю, що подібні нюанси якимось чином вплинуть на настрій суперників. На наш, принаймні - точно ні. Мета одна-результат. На ньому і концентруємося.

- У четвер у "Зорі" була дуже хороша підтримка трибун…
- Думаю, спрацював фактор "Роми" (посміхається). Але, звичайно, дуже хочеться, щоб вболівальники не залишали нас і в матчах чемпіонату. Ми у всякому разі робимо для цього все від нас залежне. Та й інтрига в УПЛ закручується серйозна. Той же матч проти "Десни" - відмінна вивіска.


Костянтин ПАТКЕВИЧ


Фото - ФК "Зоря"