5 липня 2021 08:34

Адеринсола ЭСЕОЛА: "Ворскла" проявила настойчивость, чтобы осуществить мой трансфер"

Форвард Адерінсола Есеола повертається на батьківщину, де тепер захищатиме кольори полтавської «Ворскли». Над цим трансфером представники «біло-зелених» і менеджери футболіста працювали доволі тривалий час. Команда Юрія Максимова потребувала свіжої крові в атаці після відходу Владислава Кулача.


Бесіда з Деріном відбувалася, коли він саме пакував речі, вирушаючи в Україну.


- Деріне, які емоції переживаєте зараз, коли повертаєтеся до рідної країни?


- Я невимовно щасливий. Певен, кожен футболіст прагне грати в хорошому клубі своєї країни. Ті, хто грав за кордоном, особливо, на далекій відстані від дому, мене зрозуміють. Мені приємно, що футбольний клуб «Ворскла» звернув на мене увагу, повірив у мої сили. Буду робити все, аби принести клубу якомога більше користі. Я досить давно не грав, тому зараз хочу повернутися на поле і демонструвати якісний футбол.


- Десь рік тому українська преса активно писала про те, що в умовах дефіциту забивних нападників в УПЛ, варто було б комусь запросити Есеолу до себе. Чи не було варіантів повернутися раніше?


- Насправді був такий період, коли я ставав кращим бомбардиром у Казахстані. Два сезони поспіль забивав двадцять плюс м’ячів, ясна річ, мені хотілося перейти в один із топ-клубів України, і довести це ще й там. Утім, якщо чесно, я цілком задоволений тим, як моя кар’єра розвивалася останнім часом. Набув дуже важливого досвіду в клубі, куди запрошували справді висококваліфікованих футболістів. Чесно кажучи, в той момент я відчував, що мені під силу грати за будь-кого з лідерів вітчизняного чемпіонату і за збірну України також.


- «Ворскла» - команда, що в усі часи славилася своїм характером. Ти також колись грав проти свого нового клубу. Що можеш сказати про полтавську дружину?


- Мені завжди імпонували «Ворскла» і місто Полтава, бо там завжди любили футбол. Це футбольне місто, яке має чимало прихильників великої гри. На яких би щаблях не перебувала команда, інтерес до неї був завжди.


- В одному зі своїх інтерв’ю на ТБ, яке вийшло рік-півтора тому, ти сказав, що повернешся на батьківщину лише в клуб, який вирішуватиме найвищі завдання. Чи відповідають устремління «Ворскли» твоїм амбіціям?


- Насправді, зізнаюсь, я стежив за виступами полтавського клубу впродовж доволі тривалого періоду. Бачив результати, кубкові успіхи. Так, завдання, що зараз стоять перед ворсклянами відповідають моїм амбіціям.


- Після того як представник «Ворскли» Владислав Кулач виграв бомбардирські перегони в УПЛ, футбольні фахівці, експерти і вболівальники тільки й говорили, мовляв, що ще потрібно зробити нападнику не з гранда вітчизняного футболу, аби заслужити бодай на виклик, на шанс показати себе в тренувальному таборі. Ситуація перегукується з твоєю, коли ти набивав «повні сітки» суперникам.


- Одразу поправочку: для мене «Ворскла» такий же вітчизняний гранд, як і «Зоря», як свого часу той же «Металіст». Зрозуміло, «Динамо» і «Шахтар» завжди були окремою силою. Клуб із Полтави із року в рік ставив завдання пробитися в єврокубки, і вони досягали свого. Зі збірною вийшло, як вийшло, будемо працювати далі, тепер уже в рідній країні.


- Можна сказати, що з переїздом до Казахстану відбувся якісний ривок у твоїй професійній кар’єрі?


- Я нападник, за мене повинна говорити статистика. Багато в чому переосмислив ставлення до справи. Зараз із кожною грою дедалі більше відповідальності та мотивації.


- Судячи з дописів користувачів різних інформаційних сервісів, повернення Есеоли в УПЛ чекають всі. Дехто говорить, навіть, що такого форварда вже давно не було в нашому чемпіонаті. Ти, до речі, себе відносиш до якого роду нападників – більше технічних, чи ти, хто здатен опинитися в потрібний час у потрібному місці?


- Ні, до надто технічних себе зарахувати не можу. У більш зрілому віці я завжди, так би мовити, робив різницю за рахунок своїх фізичних даних. По тому з’явилася думка на полі, майстерність. Я класична «дев’ятка» на полі, той, хто грає попереду до фінального свистка. Свій момент я готовий шукати всі дев’яносто хвилин.


- Ті, хто тебе знає в житті, кажуть, що ти людина з характером, упертий, і це проектується в твоїй грі на полі. В той же час наставник «Ворскли» Юрій Максимов, який чимало пограв на високому рівні, окрім Ліги чемпіонів з «Динамо», ще в жорсткій німецькій Бундеслізі, також має сталевий характер. Чого чекаєш від такої співпраці?


- Я дуже багато схвальних відгуків чув про цього фахівця. Наскільки ефективною буде наша взаємодія, покаже вже найближчий час. Буду прислухатися до головного тренера і сумлінно виконувати його вимоги.


- Щодо твого трансферу. Знаємо, що всіма зацікавленими сторонами була виконана чимала робота, аби твій перехід відбувся.


- Так, можна сказати, що перемовини були досить складними. Тут треба велику порцію компліментів сказати на адресу «Ворскли», яка проявила неабияку наполегливість, аби здійснити цей трансфер. Коли керівники клубу борються за гравця, для мене це найбільш очевидне визнання і додатковий стимул віддячити своєю грою. Це справді європейський футбольний підхід до організації справи.


- Чи знайомий з кимось із «Ворскли» нинішньої чи твого періоду виступів в УПЛ?


- Лише з того часу. Товаришували з Андрієм Ткачуком, з яким ми зростали в Житомирі. По Казахстану знаю Руслана Степанюка. Все ще попереду, роззнайомимося швидко. Найголовніше налагодити зв’язки на полі.


- Ось і Андрій Бацула підписав попередню угоду з нашим клубом. З ним ви свого часу грали в «Зірці», так?


- О, серйозно! Не чув іще про Андрія. Він класний гравець, справжній профі.


- Незабаром полтавська команда візьме старт у новому єврокубковому турнірі – Лізі конференцій УЄФА. Бачили й твої вдалі, результативні ігри в Старому світі. Кожен футболіст, мабуть, чекає цих зустрічей, затамувавши подих?


- Додатково налаштовувати на ці зустріч нікого не потрібно. Кожна гра – то і дербі, і своєрідний маленький фінал, бо права на помилку немає.


- Деріне, можна сказати, що ти зголоднів за забитими голами та феєричними від того емоціями?


- Саме так! Дуже скучив за цими відчуттями: заповненими трибунами і феєричними емоціями одразу після взяття воріт. А ще хочу сказати, що вболівальники – це велика частина майбутнього успішного результату.


Фото - ФК «Кайрат»