20 квітня 2021 11:11

Леонид БУРЯК: "Клубы Суперлиги могут быть изолированы от европейской семьи"

Як грім серед ясного неба стала новина про те, що 12 клубів («Манчестер Сіті», «Манчестер Юнайтед», «Ліверпуль», «Челсі», «Арсенал», «Тоттенхем», «Реал», «Барселона», «Атлетіко», «Ювентус», «Інтер», «Мілан») в обхід УЄФА поставили підписи під документом, що стверджує створення Суперліги. Своєю думкою з цього приводу з «Рейтингом Букмекерів» поділився екс-головний тренер збірної України Леонід Буряк, який не вірить в ідею просування турніру багатими європейськими клубами.


– Леоніде Йосиповичу, нещодавня новина про створення Суперліги, напевно, нікого не залишила байдужим з числа тих, хто хоч якось причетний до футболу…

– Дійсно. Але тут відразу виникає питання, що робити іншим, як бути українському, турецькому, хорватському, австрійському футболу і так далі. У багатьох країнах є свої топові клуби і класні гравці… Думаю, створення цієї Суперліги завдасть непоправної шкоди світовому футболу. Наче еліта виступає окремо, а ви, як другорядні команди, грайте в своїх змаганнях.

Гадаю, тут було одне правильне рішення, яке прийняв Александер Чеферін – призупинити європейські турніри. Якщо представники Суперліги не хочуть дискваліфікації, вони повинні відмовитися від своєї ідеї. Керівництво топ-клубів як мінімум некрасиво зробило по відношенню до багатьох інших учасників європейського дійства.

– А що ви скажете про можливу заборону для гравців, задіяних в Суперлізі, виступати за свої національні команди?

– Футболісти стають заручниками ситуації, але я сподіваюся, що до цього не дійде. Ці рішення приймалися чиновниками і мені важко сказати, чи думав хтось із них про наслідки. Адже ми всі чекаємо і хочемо бачити кращих футболістів в матчах єврокубкових турнірів і в складах своїх збірних. Позиція УЄФА на даний момент досить серйозна і це правильно.

– Яким ви взагалі бачите продовження цієї історії?

– Це досить серйозний опонент для УЄФА, але я думаю, що в іншому випадку клуби Суперліги можуть бути ізольовані від європейської сім’ї. Шкода, що молоді і перспективні футболісти можуть втратити час, тому потрібен діалог. Однак при всьому при цьому для мене позиція УЄФА більш правильна.