7 січня 2021 18:12

Хавбек "Десны" U-21: "Коронавирус - серьезная болезнь. После выздоровления неделю было сложно тренироваться"

Один з кращих бомбардирів «Десни» U-21 цього сезону півзахисник Андрій Слотюк - про футбольний шлях, позицію на полі, дружбу, бомбардирські звитяги, земляцтво, плани на футбольну весну, й, навіть про новий локдаун…


– Цієї осені Ви забили 3 голи у 12 матчах УПЛ U-21 та займаєте 3 сходинку у гонці бомбардирів дублюючого складу «Десни». Трохи несподівано для опорного півзахисника. Тому перше питання: на яких позиціях грали на дитячо-юнацькому рівні?


– У дитинстві грав на усіх позиціях крім воротарської. Але переважно – у центрі півзахисту.


– Ви – вихованець харківського футболу, проте вже у дебютному для «Десни» на рівні Прем’єр-Ліги сезоні 2018/19, опинилися у нашій команді. Розкажіть, про Ваш кар’єрний шлях: як прийшли у футбол та чому переїхали у Чернігові?


– Насправді я – кримчанин й займатися починав у місті Саки. З дитинства улюбленою іграшкою був футбольний м’яч. Тож батькам нічого не залишалося – у першому класі повели мене у місцеву ДЮСШ до тренера Миколи Юліановича Ланчака. У сьомому класі поїхав на перегляд до харківської «УФК Харків» та потрапив до Олександра Івановича Скачка. На базі ДЮСШ створили команду, яка грала у першій лізі U-19, тож після школи два роки відіграв там. А потім вирішив поїхати на перегляд у «Десну». Так тут й залишився.


– Наприкінці осінньої частини сезону кілька матчів Вам довелося грати у трійці центральних захисників. Наскільки зручно себе почуваєте у центрі захисту та яку позицію на полі для себе вважаєте оптимальною?


– Найбільш оптимальна – позиція опорного півзахисника. Але, загалом, немає великої різниці де грати. Головне – допомогти команді отримати позитивний результат.


– Ви вже доволі давно у клубі та встигли пограти з різними виконавцями та під керівництвом різних тренерів. З ким комфортніше за все гралося, чи, мабуть, з ким було найбільше взаєморозуміння на полі?


– З Іллею Чайкою – ми з ним й за межами футбольного поля дружимо, й на полі один одного розуміємо. А крім нього, з Сергієм Стареньким, коли він грав за «Десну» U-21.


– У цьому сезоні гравці основи доволі рідко залучалися до матчів U-21. Проте результат команда давала й суто молодіжним складом. Як Вам зручніше грати – коли є підтримка старших, чи коли покластися можна лише на однолітків?


– Повторюся, але мені не принципово як та з ким грати. Головне – перемагати та досягати позитивного результату.


– Ви 1999 року народження, тож цей рік для Вас – останній на рівні U-21. Які плани на футбольну весну та як оцінюєте свої шанси пробитися в основу «Десни»?


– Для початку хотілося б на постійній основі тренуватися з першою командою «Десни». Але зіграти в УПЛ за чернігівців в цьому сезоні – це, безумовно, моя мета та мрія.


– Наскільки звикли до Чернігова та чим тут займаєтеся у вільний від футболу час, які є улюблені місця?


– Місто подобається: чисте, красиве. А у вільний час з хлопцями з дублю «рубаємося» у тенісбол або «PlayStation».


– Головний тренер «Десни» U-21 Олександр Дацюк – теж кримчанин. Й саме при ньому Ви стали більше грати. Чи можна сказати, що земляк знайшов до Вас підхід?


– А він з Криму? Чесно, навіть не знав про це. Думаю, як й він може не знати, що я починав займатися футболом у Криму…


– 2020-й рік запам’ятався коронавірусом та карантином, який триває в Україні вже майже 10 місяців. Наскільки ці події позначилися особисто на Вас та, мабуть, чому навчили?


– Під час цього сезону я перехворів на коронавірус, був на самоізоляції. Тож з особистого досвіду можу сказати: це дуже серйозна хвороба. Після одужання десь тиждень було складно тренуватися. Але потім з кожним заняттям ставало все легше й легше…


– З 8 січня влада планує запровадити новий локдаун, який триватиме більше 2 тижнів. Вже знаєте, чи позначиться це на підготовці «Десни» U-21 до весняної частини сезону? Та коли команда має вийти з відпустки?


– Ми виходимо з відпустки в другій половині січня. Так що я ще на відпочинку, у Харкові. Тренуємося індивідуально з тренером, займаємося на «Металісті» з хлопцями з інших команд. Подивимося які будуть новини…


– Чого чекати уболівальникам від «Десни» U-21 та яку підсумкову позицію у таблиці Ви будете вважати вдалою?


– Щодо позиції, загадувати не буду. Треба просто брати очки у кожній грі. І, головне, показувати гарний футбол.


– До речі, яка гра за «Десну» U-21 Вам найбільше запам’яталася?


– Остання – 12 грудня проти «Маріуполя», коли ми програвали 0-2, але після видалення у суперника, за останній 10 хвилин встигли забити два голи та вирвати нічию. Мій гол як раз зрівняв рахунок. Але все ж шкода, що у доданий час не здобули перемогу…


– Інтерв’ю вийде на Різдво. Щоб Ви побажали уболівальникам напередодні цього свята?


– В такий момент який зараз в Україні, та й у світі, важливо побажати найголовнішого – здоров’я. А уболівальникам «Десни» зичу у 2021 році якомога частіше радити перемогам улюбленого клубу. Ми прикладемо усі зусилля, для того, щоб ви нами пишалися.