25 травня 2020 11:42

Олег ДУЛУБ: "Чемпионат Украины сильнее, чем белорусский. Потенциал у стран разный"

Екс-тренер "Чорноморця" та "Карпат" Олег Дулуб поділився своєю думкою про український футбол.


Як оціните рівень сьогоднішнього чемпіонату України?


- Зазвичай говорять про чемпіонат України 7-10 річної давнини, коли рівень та розвиток футболу був дійсно високим. Економіка країни давала можливість витрачати на футбол великі гроші. Але і зараз рівень хороший.


З того, що я бачив, працюючи у 2016-2017 році в Україні, то рівень УПЛ залишався доволі пристойним. Українських футболістів завжди відрізняла повна самовіддача у кожному матчі та гарна фізична підготовка. За прикладами ходити далеко не потрібно. Я дивився матчі першої ліги України. Відстань між першим та сьомим місцем всього 3-4 очки. Рівень цих команд мало чим поступається середнякам УПЛ.


Чемпіонати України і Білорусі – якою буде ваша порівняльна характеристика?


- Чемпіонат України сильніший. В УПЛ вищі швидкості, якісніші легіонери. Іноземці "Шахтаря" - це незрівнянний рівень із легіонерами, які грають в Білорусі. Аналогічно - в київському "Динамо".


Потенціал в країн різний. За населенням Україна переважає Білорусь в чотири рази, ваша країна завжди мала хорошу футбольну базу, живлення гравцями через нижчі ліги. Київське "Динамо" визначало обличчя футболу всього Радянського Союзу, спираючись на молодих українських гравців.


Різниця також полягає в тому, що в Україні футбол приватний. Власники клубів самі вкладають гроші у свої команди. Вони зацікавленні в розвитку. В Білорусі футбол більше державний. Тому моделі абсолютно різні. Мені ближче українські клуби. Коли є власник, перед яким відповідає за результат, то так легше працювати.

Суттєвий фактор для розвитку футболу в Україні – це Євро-2012. Були збудовані арени, це дало поштовх розвиток футболу в Україні. В Білорусі турніру такого рівня не було і не передбачається.