1 грудня 2002 19:52

Виктор КОНДРАТОВ, тренер "Динамо-2": "Стимулом для игроков должно быть первое место в таблице"


Для "Динамо-2" закінчилося перше коло дванадцятого чемпіонату України. Своїми враженнями ділиться тренер команди Віктор КОНДРАТОВ.

- Перед командою стоїть кілька завдань. По-перше, виховання молодих гравців, які в нас в основному 1983-1984 років народження, їхня адаптація до дорослого футболу. По-друге, відновлення гравців після травм і операцій. У цілому ж, посівши третє місце, ми своє завдання виконали, але стимулом для гравців має бути перший рядок у турнірній таблиці, адже в цьому випадку вони отримають звання майстрів спорту України. Але зараз колектив, що складається на 70-80 відсотків з гравців юного віку, майстрами назвати поки що не можна. І це нормально для гравців, які ще формуються. Втім, наші футболісти доволі часто запрошувалися до різних збірних, де провели достатньо матчів на хорошому рівні.

- Чи могли б ви кого-небудь виокремити в команді?

- Є гравці, які постійно перебувають в полі зору першої команди. Але когось персонально називати не хочу.

- Як ви оцінюєте гру легіонерів?

- У нас їх двоє - Ігор Петкович та Томаш Брушко. Вони постійно грають, придбали ж їх на перспективу. Позитивні зрушення, безумовно, є, але виходити в "основі" їм поки що рано.

- У команді є чимало перспективних гравців, наприклад, Худжамов, Воробей. Чи будуть вони в другому колі виступати у вищій лізі?

- Воробей і Худжамов вже були на тренувальному зборі у Ялті. Милевський та Алієв пробувалися під час зимового підготовчого періоду. Оберемко, Скоба і той же Милевський - кандидати до молодіжної збірної, так що тренери першої команди будуть тільки задоволені їхнім перспективам. Хотілось би ще додати, що, як показує практика, з нашими гравцями працювати все ж таки легше, ніж з легіонерами. Мабуть, тому, що немає, перш за все, мовного бар'єру.

- Чи відомі плани колективу на зимовий період?

- Поки що ні. Вони будуть тісно пов'язані з першою командою і визначаться пізніше.

- Чого б ви хотіли побажати своїм підопічним?

- Хотілося, щоб хлопці швидше засвоїли принципи гри "Динамо" - швидкий перехід від оборони до атаки і навпаки. У найсильніших командах світу форварди виконують не лише атакуючі, але й оборонні функції…

- Що ви можете сказати про суперника "Динамо" у Кубку УЄФА?

- На цьому етапі єврокубка слабких команд не буває і недооцінювати суперника недоцільно. До того ж, за останні роки турецькі клуби значно зросли у класі - за рахунок легіонерів. Команди Туреччини, зокрема "Бешикташ", завжди на своєму полі грають успішно. Наприкінці розмови Віктор Іванович поділився спогадами 25-річної давнини.

- У Кубку УЄФА сезону 1976/77 років я грав у складі донецького "Шахтаря". Тоді у домашньому поєдинку ми перемогли туринський "Ювентус" - 1:0. І хоча той поєдинок вже нічого не вирішував, бо ми програли 0:3, все ж ми були єдиною командою в країні, яка виграла не лише в "Ювентуса", але й взагалі у італійського клубу. І це при тому, що в Донецьк приїхала команда, в якій виступало 70-80 відсотків гравців основного складу. 13-го листопада я, звичайно, бажав, щоб динамівцям вдалося повторити те, що вдалося колись гірникам. Але, на жаль, як це визнали й президент клубу, і тренери, і гравці, нам ще бракує індивідуальної майстерності…

Олексій КОМАРОВСЬКИЙ.